香港/日本讀音樂返黎點揾工...

55 回覆
5 Like 6 Dislike
我本身好鐘意音樂,尤其日本音樂,e家F.6,想第時大學讀音樂,甚至想去日本讀,但煩惱緊前途問題,如果做唔成音樂,返香港揾唔揾到工香港讀就都叫八大,但去日本讀就唔知認唔認受,都唔知反黎人哋叫唔叫你做大學生,有無巴絲可以分享下揾工經歷又或者有無HR巴絲話比我知請唔請
有無諗過鍾意音樂係咪一定要用讀音樂學位黎體現呢?
你係香港讀BBA唔代表你放棄左音樂, 你對音樂學位既興趣係邊度黎?
多謝我屋企唔有錢...所以驚揾唔返錢比父母...所以好猶豫...e排家人成日都想我去外國讀專科移民我都解釋過好多次唔想讀佢唔support我出去讀音樂話我又移唔到民,反黎又搛唔到出去讀個數究竟點說服佢..

好奇一問,巴打讀咩,e家做咩?
多謝

巴打認為香港讀完再去日本有無機?其實我真係好鐘意日本,尤其係佢哋d音樂
其實我對樂理嗰啲好有興趣
自己近年都有買書,上網學
耐何我學ge樂器係電結他
雖然有八級,但聽力讀寫無正統訓練,比較差
好想學多啲讀多啲,有系統咁學,對將來音樂發展一定有用
我e家讀緊phy chem m2 ,愈黎愈唔想讀,
係咁問自己讀黎有咩用,反而中英文好似仲有用
所以唔想再咁樣多4年...
有心就好去做 做自己想做嘅野 中意做嘅野 一定唔會後悔先! 我21歲之前 夠係聽老豆老母話 一心去讀醫做個治療師 點知讀到有 depression同 anxiety

雖然以加搵到同major嘅 low pay工, 日鳩日都俾老豆老母屌上天花, 話我放棄自己嘅前途。但我第一次知道自己想做咩 同埋做咩先可以令自己開心。

所以咪理佢地啦!自己揀左嘅路 跪住都要行埋佢
thxx
聽你講我諗我會堅持讀音樂
但會唔會出國要再諗
我應該都要有e個決心去讀
巴打讀邊間讀咩
有無之後諗住點

天分有就無咩la..勤力就有...
攞前途for興趣,但就煩惱前途該如何?
想讀咪讀 人生得一次 等等下就真係30歲都on99咁嫁啦
二胡的話可以試下旺角行人隧道
我每日都有上網學,自己練
不過有練黎練去都唔掂真係灰..
只好叫自己頂落去死都唔放棄
幾正wor
可能巴打係下一個mc jin
加油
唔係ah
其係好多人都知自己一開始都無可能全職做音樂
咁好現實咁諗我都要揾工揾食
至少唔洗瞓街先
如果讀完degree無人當我係大學生ge話
都同唔到家人交待..
真係唔會擔保你出名
只係為學嘢,為興趣,裝備自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞