好驚自己有抑鬱症

63 回覆
20 Like 3 Dislike
多謝你呀
佢地都支持我 但係呢幾日真係幾辛苦
多謝你呀
過來人分享下先
已求醫7至8年
如果有過激情緒同行為
要同醫生講
因為有機會係 Bipolar (鬱躁症)
有咩問題?
就係最common 嘅抗抑鬱藥,血清素
其中一個副作用就係躁狂,亦會令情緒更加兩極化
為免斷錯症
初期建議搵私家,貴就貴
但佢地肯用成粒鐘嚟聽你講
了解你,再斷症開藥
之後先轉介公立攞藥,控制支出
當然健康生活習慣非常有幫助
運動係非常有用
真係好想抱下你 The Best Is Yet To Come
女朋友開始有可以點幫佢等佢冇咁辛苦
睇醫生要大概幾多錢?
希望唔會太遲覆
你有冇留意係幾時開始有呢種情況架? 記唔記得係因咩事之後就咁樣?

明白絲打你依加一定有好多既擔心
如果可以既話,盡量搵自己信得過既人陪下自己,等自己定D先
至於係唔係抑鬱,其實搵專業人既評估下會好D 暫時唔好做住D測試住啦,以免自己愈做愈驚

btw如果想搵人呻下既話,可以tg傾 https://t.me/justtellmeee
都係想俾你知道,一直都會有人願意撐住你架!
ching你都想睇醫生?
我頭先都做完....
分數同你一模一樣
我希望我係呢排分手+本身無朋友無人傾先係咁
我而家唔想講野 日日戴住頂帽番學
我唔想有咩病 我諗起屋企人會擔心就好唔想佢地擔心
我呢排成日諗番起d野就想喊
朝早喊夜晚喊
雖然好想死但係為左屋企人我唔會
加上可能呢排無兼職先會咁 我諗遲下番番工轉移下注意力應該會好少少
其實⋯我都疑惑緊自己係咪
個個測驗都話係
但搵醫生係咪最清楚⋯
我大學果時咩都無玩, 識唔到人, 無心機讀書爛哂gpa
之後見到自己咁既樣,係咩野都無心機做, 機都唔多想打
日日唔返學訓係張床到百無了賴玩手機
朋友完全無見無聯絡, 潛哂水, whatsapp隱形,
唔想面對任何識得我既人, 惡性循環覺得咁樣既自己好廢好垃圾,
完全唔符合以前人地對我既睇法同期望
有朋友周圍刮我,我都係最低限度報左個平安就算
但都係唔想現身
直到搵左大學心理咨詢, 對住個唔識既心理學家咩都講哂出黎
間間斷斷搵左大約9 - 10個月左右, 覺得個人上返正軌
現時身心社交都係正面狀態, 心理質素仲好過以前唔少
建議你盡快搵人傾傾, 唔好覺得煩到人, 好多人會想幫你
有時唔係話想避就避到既,但係唔係都好,呢度都好多人願意同你一齊去面對架
唔開心既時候,有人陪到自己都好重要
有需要就tg傾下啦:https://t.me/justtellmeee
我想問下PHQ-9 嘅可信性有幾高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞