好驚自己有抑鬱症

63 回覆
20 Like 3 Dislike
我想死嘅原因係覺得活係呢個世上冇乜意義 同埋生存好煩咁
個問卷話我18/27分抑鬱 可能性極高 條link係到:https://www.heretohelp.bc.ca/screening/translation/?language=chinese
我驚有抑鬱症會比人話我 又會有人會話我抗壓力低啦 唔識自己抒發自己啲情緒 同埋我驚有一日會嚴重自control唔到自己 真係會傷害到自己
Thank you😭🙏🏻
謝謝你🙏🏻
我驚太遲先覆個post...
想用過來人既身分抱下你
接受負面情緒既存在
唔需要抗拒或者唔中意
如果你覺得醫生貴
可以試下搵社工
我明白你依家既感覺
去搵人求助係好好既一步

我已經做過傷害自己既野
令到身體差左
希望你可以開心咁生活落去
睇下醫生+心理輔導啦

抑鬱唔係窮撚專利
好多謝你呀😭
見到你呢段文 我真心爆喊左出嚟
你而加有冇好啲呀
要接受自己情緒先,再睇下可唔可以自己疏導,如果唔得就要搵幫手,加油
傻瓜
最希望係幫到你
抑鬱既感覺係會反反覆覆咁(我拖左幾年先向外救助)
唯有接受依個感覺
知道咁樣係好辛苦
所以更想其他人可以開心
搵個醫生睇下啦
或者可以試下CBT或者係冥想下

自己寫下計劃 好似你做錯左野就諗下有咩可以改進
最緊要係每一次有改善或者做倒野都要同自己講 reinforce下
你係依幾個月先係咁定維持左好耐?抑鬱應該唔會好似咁樣有特定時段性 應該係長久而黎既(個人經驗)
除非你學生會既野真係令你好大壓力
Btw加油 有咩係到講出黎 好多人係到聽你講
抱下你先辛苦曬你一直都收收埋埋咁 最少一定要搵到個人你願意咩都同佢講 覺得最舒服既人!!!! 有無同過屋企人講...
多謝你呀
不過我冇同屋企人講 佢地成日覺得我抗壓力差
唔想聽佢地講經
其實一年前比人bully過 都出現過呢種情況
好過一排 但係呢排香港嘅事同埋學生會啲嘢 令到呢種情況再次出現
好呀 我會試下
謝謝你😭
抱抱你
不過你戈陣會唔會唔想訓醒嘅心態
一訓醒好似又要行入地獄咁
我而加日日起身都會有呢種感覺
係咪太自卑冇乜信心成日驚錯又覺得廢
咁夜都唔訓!!! 咁你有無同好朋友講啊?我覺得呢啲野一定要搵個出口發泄收收埋埋對生心理都唔好..
正常既
唔想訓亦都唔想起身
但無計我要返工
有時真係好唔掂都要請假
You are not alone
你可以有咩就上黎傾㗎

起身時食個早餐
俾少少時間自己hea下
咁樣都可以令心情好少少
我應該比較偏向太注重人地點睇我
我覺得自己唔係自卑 覺得姐~
我有同朋友講呀 但係都好似冇乜用咁
好呀 我會試下架
好彩大家都肯同我傾下
但係佢地支唔支持你架先... 一定會好番架 我地都係到!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞