其實唔洗驚SSD個壽命?

60 回覆
32 Like 0 Dislike
唔驚
我近5-6年冇死過任何ssd/hdd
你係天選之人
係啦

腎虧版2080都超到飛天
一、誠意推薦:

香港大專學界國際事務代表團眾籌計劃
Hong Kong IAD Crowdfunding Plan
https://gogetfunding.com/hkiad-crowdfunding/

香港眾志國際眾籌計劃 Demosisto International Campaign Crowdfunding Project
https://gogetfunding.com/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%9C%BE%E5%BF%97%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E7%9C%BE%E7%B1%8C%E8%A8%88%E5%8A%83-demosisto-international-campaign-crowdfunding-project/?show_desktop=1

二、什麼是遊說集團?

遊說集團的工作,是嘗試影響立法者或其他持份者決定或行為,在政治角力中為服務對象爭取利益。遊說集團的服務對象,可以是國家、企業、社會團體、個人。在美國,政治遊說是極為普遍及重要的一環;幾乎所有政治操作都有遊說集團的參與。

三、為什麼香港需要遊說隊伍?

任何國家的政治,背後都擁有複雜的政治脈絡;包括國家政策、政治形勢、民意、錯綜複雜的利益網絡、乃至個別官員或議員的性情喜好。要在國際社會維護和爭取香港的利益,香港需要一支能具經驗和技巧,能夠有效收風、熟識政治形勢、具備遊說策略的隊伍。

四、遊說集團?對家一早做緊啊!
【華為被禁】華為遊說費飆60倍!原來聘用特朗普籌款人 欲說服白宮
https://china.hket.com/article/2479940?r=cpsdlc

董建華基金會 擲2,240萬左右美政策
大搞政治游說 否認中共代理人
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20171130/20230175
邊款?
可能粒cpu係廢體質
唔驚
我近5-6年冇死過任何ssd/hdd
你係天選之人
係啦

腎虧版2080都超到飛天
粒cpu係廢體質
用緊m550 256gb
開心使用 但容量唔夠買多左隻mx500 500gb
MLC vs TLC
已經無曬/好難搵到MLC
班廠向3LC /4LC甚至5LC進發
但始終都係MLC好
ssd多數死 controller多
tlc仲長命過 controller
e隻咁出名都咁快死
一隻都冇死過
最舊隻M6S 到呢家都未死
SSD只要你唔係頻繁寫入(讀取唔計)
或者長期斷電
壽命根本可以同傳統HDD一樣
想問個問題, 我bt software裝落 m.2 ssd
但係 bt d file 個location係傳統hdd
咁佢寫入係計入 ssd 定計入 hdd到??
HDD
有隻 60GB SSD 12年用到呢家都未有事
(個陣60GB 都好撚貴)
60GB幾錢?
個陣應該要差唔多7舊水
日日用佢bt都一樣咁快 冇扣過血
呢家個 ~$1/GB
個陣 ~$10/GB
咁勁

不過我正常用三年都未扣過血,反而粒電經已扣咗好多血
科技發展一日千里 但係電池呢方面真係...
我就好撚黑
唔知係咪我屋企磁場有問題
3年壞左2個
三星 Intel

平啲Kingston
2年壞2次
同一隻Kingston SUV400 240gb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞