其實唔洗驚SSD個壽命?

60 回覆
32 Like 0 Dislike

裝系統、遊戲、軟件
用左2年半,剩餘壽命仲係97%
擔心部電話舊爛鬼電池個壽命好過
點樣睇
普通用家唔使擔心
去下載個SSD個牌子既官方檢測軟件
你keep住而家咁就ok
如果用到差唔到爆,就會發現佢變慢同死得快...
正常嚟講有乜有擔心,要死就死架啦

hdd一樣可以突然死
有架 你去下載個官方檢測軟件就睇到
大部分牌子都有出呢D官方檢測軟件
用緊MX500 ,係得BT唔用SSD,因為得500gb
舊嘢先好, 以前冇咁多TLC/ QLC
不過就貴到hihi呢
想買m.2 512gb
咩牌子好?
佢cal你讀寫次數
正常使用唔洗理
其實佢要死係可以唔跟壽命,97%都死得
BT都唔怕
ssd幾適合用黎BT,BT要大量隨機讀寫
反而可能你死controller先都未寫盡粒nand flash
已經轉哂用SSD
重要嘢盡量cloud 做哂
同有backup plan
2年半先3% 咁計仲有60-70年玩 分分鐘長命過你
有backup 唔驚, 無 backup 既話話知你隻ssd一皮野都驚
ssd 同常係死 controler
[實用] 香城online防具升級詳細篇

近呢一個月,我見到多左好多新入香城online嘅玩家,勇武/和理非都有好多工作做,鑑於有好多人唔知點配搭防具,眼見好多手足都只用貴價6092X,除左冇必要之外仲晒左好多錢,故此我係度再講一次點去配合適的防具。

防毒面具:
中後/後防(物資站/噴漆師/文宣組/美化工程組/網上資訊組)
首選最合符經濟效益
包括單咀
3200/HF-52+3311K-55
一set最平100港幣有找
雙咀:
6200+6001/6003/6005(6005唔需要特登買,成本價貴)+5n11/5p71(唔建議5p71,如果要嘅不如買502再搭P100綿抵啲)+501蓋
例如:6200+6001CN+5n11+501 我見100已經有一set
而且 就算唔用5n11同501蓋 都ok 6001CN一對最平$30,我見$50通常都有
6003貴少少 $70成平價(睇你有冇運見到)
以上都可以頂到TG,但記得聞到味要即換

想了解更多快啲入去連登睇啦😛
...
防毒面具篇完
https://lih.kg/1666931
免費
6年前買左隻平野 kingston 3K
成日download野加streaming
到今日仲用到
Crucial mx500 用左1年半就死咗
我隻ssd用5年keep住check 都有90%
有日無啦啦死左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞