Aviot TE-BD21F 集中討論

612 回覆
3 Like 2 Dislike
你預六日內到屋企
佢一發貨, 正常第二日DHL 就送到
我加左錢會唔會快d
加咗咩錢
影張單黎睇下

我14號夜晚十點買
18 號朝早11點收到dhl
姐係優先送個個。同你一樣
唔該晒巴打!
今朝收到了
nice!

btw 日本果邊啲用家話20個鐘後對耳機已經run in
我見個樣圓柱型咁, 會唔會突好多出黎?
唸緊買01d, 係咪聽下apple music 呢d low res 野都夠做? 唔使買21f? 我有線聽開罪大n3ap..下個月去日本到時買
今晚會用Iphone同黑磚做比較
尋日收到

人聲
Bass冇想像中咁差
反正下月去
咪兩對即場試
到時鍾意邊對聲就買邊對啦
唔駛比
黑磚行aptx 贏硬
啲人話差係因為根本唔撚識聽音樂
吓吓要bass head
但老實講
換耳綿/其他款耳膠係對低音有改善
可以試下
遲啲試

上次買comply成七年前
之後一直用有線CM耳模
Agger
仲要bd21f明明係日系調音嘅機,人聲先係重點
點會要求要重bass
完全認同

但唔代表bd21f冇低音/ 低音完全唔掂囉
都幾突下
黑磚同Flac檔試左半個鐘分享下,iphone試就唔講咁多,大致咁上下聽感分別會冇咁明顯,aptx係高一班

低音量
BD21F係彈一彈就收個隻,如果basshead愛好者就唔係好啱 ,Nt01ax 低音比較明顯厚實

人聲
BD21F比較突出都現場感好d,Nt01ax相對後少少同埋比較中性

高音
BD21F比較清晰同埋有少少多左,如果聽得耐Nt01ax會舒服d冇咁攰

音場
BD21F 完勝Nt01ax,大一個碼

分析力
BD21F始終兩鐵一圈好少少,但係底燥多過Nt01ax

連線
兩隻暫時未有試過斷(iphone 同黑磚,行過銅鑼灣)

佩戴感兩者相差不遠,BD21F 會塞得入少少,不過外殼造工差少少同埋耳機盒我就鐘意Nt01ax

個人認為BD21F聽女聲例如衛蘭個類會幾好,如果聽快歌要bass個類就真係諗清楚

不過BD21F 新開未煲起,尤其隻圈未係好出到低音,應該仲有進步,用$1000價錢計係超值
中肯
煲開咗啲低音漸漸出黎
補充番睇YouTube,同打機都冇delay

打音樂GAME都無delay????
唔多覺,同平時一樣
聽日本仔煲返一日低音會好好多
感謝巴打既feedback!
後日去買呢隻矽膠加內綿試下
聽講好多人用完都話好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞