唔好意思我真係好撚嬲,以後唔撚再做集會搞手。

819 回覆
608 Like 1125 Dislike
樓主係咪柒撚左?
笑返就得啦
喂冇放棄㗎個集會仲搞緊,歡迎你嚟
當係做文宣嘅效果都不錯
唔想攪以後都唔好攪,
唔使同人講
炒車炒到上月球仲要死雞撐飯蓋
接連嘅節日同埋就黎過年,都係一個好好嘅藉口,搵番一班舊朋友聚下舊話當年;身為參加者,飲飽食醉,掉低一百幾十,心情當然開心過癮,但大家知唔知,負責做搞手嗰位,事前要做幾多聯絡功夫,真係慘過瞓街。

呢個年代,要約班舊朋友出黎,只需要開個Facebook event,或者開個Wtsapp 群組就Ok,好似好方便咁,但其實暗藏殺機;有約過人嘅都知,喺facebook開個event,想約十幾條友,但到最後嗰日,都可以係無人Join、無人Decline、又無人留言,完全無人理;就算你開左個Post,話去嘅就Like,唔去就講低,但都係無人睬你。

無辦法,只好自我安慰,幫佢地作埋D似是而非嘅理由解釋;例如佢地無Check facebook啦,或者佢地比外星人捉哂;某程度上,佢地比外星人捉哂嘅機會率,係高過佢地唔Check Facebook嘅。OK,咁開個Wtsapp Group群,一次過問哂班友,唔洗誤會。

我好記得嗰日,喺Wtsapp Group問阿強:「喂,阿強,你嗰晚O唔Ok架?」佢答我:「正路應該OK。」我嗰一刻,覺得阿強唔做特首,簡直係嘥料。我唔知佢歪路係點定義,可能佢朝早杯咖啡沖淡咗少少,咁嗰日已經好歪架啦。OK,就算佢嗰日係正路,都仲要過到佢嗰個應該OK嘅定義,哇,呢句點頂呀?

「梁特首,我想問2017年係咪可以有雙普選。」「正路應該OK。」 到2017年,無得雙普選嘅時候,梁特首就會同班記者朋友講:「哦,當年我答大家,正路應該OK,但呢一年,發現好多嘢都好唔正路,同好唔應該,所以就緊係好唔OK啦。」 阿強其實係好似CY咁,無答過任何嘢。

另一個朋友明仔,都唔係好得好多,佢答我:「May ok」。大佬,你有無上過英文堂架,咩野叫「May ok」呀! 究竟係「未ok」,抑或係「五月先至ok」呢?我睇唔透。其實佢地知唔知呢個世界,食飯係要Book位架。唔通佢想我同間日本餐廳講:「我想Book張枱,8位半,張生,留電話。」

「8位半?」「係呀,因為有一位朋友話可能會黎,咁就當佢半個啦,你就當佢係處於一個,遊離喺冷靜與熱情之間嘅舊情人,嗰種感覺就啱架啦。」經理心諗,廚房條拖羅,都無你班友仔咁煩!OK就OK,唔OK就唔OK,未知就答未知,留個時間睇下幾時confirm,都好過「May ok」呀。

一個搞手,就算比佢經歷哂,約人同約時間嘅超煩階段,都仲未驚完;因為喺聚會當日,或者正確D講,係聚會前嘅五小時,隨時會出現放飛機潮。如果聚會喺夜晚,當日嘅Lunch time會喺wtsapp group收到一則短訊:「今日我咩咩咩,所以黎唔到啦。」缺席嘅理由唔重要,最重要係當有一個人放飛機時,其他D朋友都會忽然變哂Sam哥同Cool魔,分別登上Jetstar、Cathay pacific、Emtrates,同你黎一個天際翱遊。

阿強會講:「其實我今日都有啲嘢忙緊,既然佢唔去,咁我都唔去啦!」明仔又會講:「其實,今日要陪女朋友,既然都唔齊人,咁我下次先join你地啦。」又有另一個人講:「個個都唔去,咁我都唔去啦。」用佢地嘅邏輯,超過三個唔去,就等於個個都唔去。喂,咁個搞手點算?

其實佢都好無癮呀,由一圍枱變半圍枱,再有機會進展到撐枱腳,但係佢無得揀。 阿強、明仔、張晨個個都可以放飛機,唯獨個搞手唔可以,因為喺大家眼中,人係佢約出來嘅,你無理由自己約左十幾丁友出黎,然後自己缺席,道理上講唔通。

而最悲哀嘅係,當你做咗第一次搞手之後,你永遠都會係搞手,永遠都唔會有人接班。到下次大家想食飯,就會話邊個邊個去約啦,上次都係佢搞。你當然可以上訴:「喂,上次我搞,今次應該輪到你地啦!係咪呀!」呢個時候,你會體驗到朋友們嘅默契,嗰種團結係連巴塞都會比唔上佢地。

A會講:「你搞啦,上次你搞得好好。」B會講:「捨你其誰,認真我真係諗唔到。」 C會講:「講呢啲,係你老哥先叫得郁班人。」 最後你又死死地氣微笑接受,再次應付佢地想豪食,但又唔可以超過「150蚊一位」嘅無理要求,當一個寂寞的聚會搞手。

既然做搞手咁辛苦,咁點解仲有人肯做?答案就係D個世界上,總係有一小撮人,鍾意搞野,鍾意自我犧牲,鍾意自虐;當佢見到一張長枱上,坐滿哂D老朋友,當盤刺身未放落張枱時,已經比班餓狼搶清食哂,全無儀態可言,幾粒鐘嘅時間,成枱人都係粗口滿天飛。呢個時候,佢就覺得一切辛苦都值得。

係架,做搞手真係慘過做泥工,但為咗一班朋友,佢都會願意,繼續默默咁做一個泥工。
樓豬要集會當日當眾自含以謝天下
最嚴重炒車事故事主都蒲頭
明白既,始終巴打一翻心血
但我相信另一位巴打冇咁既意思
大家同路人都係為香港好係咪
push
又係喎
幫你推吓
Hi樓豬我可以免費義教你中文
成日浦頭
仲有開post架
希望我無理解錯
另一位手足係話星期六淨係得夜晚有你呢個活動浪費左全日
佢希望你個活動既之前同之後啲時間可以動員做佢講既活動

有錯請指教
有冇del post先
誤會嚟架 唔好嬲啦 兄弟爬山
嬲乜鳩 自己唔睇清楚人地講咩
佢意思係朝早晏就冇嘢做曬左d時間
係呀,所以講左sorry啦
笑死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞