期權問題 高手請進

46 回覆
0 Like 0 Dislike
short option, 收期權金, 好似好爽

但係交易所同broker為了保證short option trader有能力在in price後履行合同, 必需交納足夠的margin, 按金金額視乎option price而定, 當越貼近exercise price, margin要求越高.

咁short option trader的margin不足, 就會被call margin, 如不補倉, 咁broker就會同你強行平倉, 若平倉後已繳付的margin仍不足抵償平倉損失, 証券行會向trader追差價.

咁如果個trader冇錢找數, 破產, 就由388同short side broker食, 所以broker為免上身會set高D個margin line, 同risk management會睇得好實, 不過就算要上身都好似有保險之類cover, 保費就係由option fee度出, 所以羊毛出自羊身上.
delta 會變,深入價內會變1,要睇gamma
我理解delta 1 - 0.5 - 0 行使價上下位置gamma 會比較大 ;我可以理解為價內期權風險比價外高嗎?因為價內既delta 會趨向1 代表升跌既幅度比較大
另外快到期既gamma都比較大?
以上理解正確嗎 唔該師兄
價內嘅delta 係1,但係option premium 會大啲,所以計%黎講其實otm option會大啲 ,舉例700 現價$330 ,你有隻300 call 同 340 call ,如果正股升咁價外個隻計%一定升多好多,快到期嘅gamma 係會比較大。

有啲書會講delta 你可以當係%會被行使,atm 期權delta 大概50% 左右,即係一半半機會會被行使,deep itm delta係 1 即係100%會被行使,我覺得做long 可以咁理解,short side 就唔好咁計
姐係雖然價內 delta 高 但係期權金比較貴 計返% 價外風險會大過價內 變相高風險 回報都比較好 岩嗎?因為本金唔多 想學下睇方向 short side都有睇到唔少資料 但唔敢掂住 始終輸無限大 btw唔該晒師兄你咁詳細解答
係,買輕微價外可以平啲可能適合本金較細,short side如果你玩個股期權short covered call其實唔會輸無限的,簡單地講,short side 多數贏,不過贏到盡都係收嘅option premium, long side 多數輸,不過可能贏到幾倍,睇你mon市mon得幾密
Covered call 係咪 我700有股票現價330 我賣出一張call 我睇好到336

1.股價唔郁同跌 去唔到336 我食晒期權金

2.股價升過336 對方行使 我336出貨 ;如果升幅不大(eg到337) 計埋期權金我回報更高 ;如果 升幅大去到345 我最多係賺少左錢 ?

師兄我以上理解岩唔岩 ,最大個風險係賺少左錢
基本上唔會輸?btw 前提係要有貨
正確,short covered call 如果本身揸左啲股票想賺多少少當收息咁用, 現實700 啲期權 $10 一個位,我如果做short side 可能會搵啲最多未平倉合約嘅位黎做,其實你short put接貨如果本身都有錢接貨風險都唔算好大,唔好賭太大其實期權幾好玩
姐係搵做long cAll 而未平倉多 既黎做 ?
我都覺得期權幾有趣 ,自己同時了解緊 其他衍生工具 如果對比窩輪黎講 除左可以做短倉唔同 佢算唔算 買賣價無咁西 因為佢算係比交易所監管 唔會好似輪商咁亂出價/唔出價 縮引生波幅? 但見有人講差既期權發行商調整含隱波動率 (特別價外)以賺取大既買賣差價
未平倉其實就係一邊long 一邊 short
有得short 其實已經同窩輪唔同性質,窩輪佢唔開價開西價都無佢符,有得short可以做莊其實幾好玩,當然都有買賣差價,不過你如果玩index option 其實差價已經好細,有條件玩program trading
明白 因為未有資金/股票 想簡一樣睇方向既學下 先會拎long side同窩輪比 最後想問個百痴問題 星期六 日 扣時間值 返到黎個期權價咪跌?但我查過d人講理講上扣 但實際上市場個買 賣會覺已調節返 姐係個價會同星期五 銜接返 ;姐係點解?
其實睇下有無大事發生,你玩ftse index option,今個星期六表決脫歐,咁星期五啲option d iv 會高啲(volatility’s smile) 星期一iv 可能跌番多啲,睇個星期六日會唔會有大事預期發生,如果無其實可以當星期六日都係扣一日嘅時間值,你睇下啲index option價錢大概會get到
師兄 唔該晒你咁耐心同詳細答左我咁多問題
好人有好報 祝你贏多d
師兄 我最緊用緊股票期權大單 睇方向

我想問 股票現價195
點解會有人做short call 190出黎?
一賣就價內 博人唔行使? 佢既想法係咩

6.74係成交價 1000成交量 17.09%係iv
195.67係當時個股價
如果睇得幾淡就會SHORT IN THE MONEY CALL, 估可能跌番落190呢D 位,咁就收晒$6.74, 或者你可以諗佢係沽空緊隻股票
其實STOCK OPTION 就算可以提早行使都無乜人會行使, 你一行使就即刻輸左$1.1時間值, 除非無人接啦
因為我最近見美股 mcd跌得勁 想睇位入 始終M記都係穩陣派 息高 所以睇下期權動向;岩先我按入去mcd191115 190.00C 既期權睇 現價5.8 得返80張未平倉 股票現價194.6 ;係咪姐係賣個條友(睇返上面佢賣左1000張)已經平晒倉 佢賺左每股期權0.94 ,我理解有無錯?
其實你short put 夠錢接番相應嘅貨就試下啦,唔好賭大左就ok,mcd 個隻期權佢未必係呢個價settle ,不過咁大手平可能係投行倉位
唔該師兄先 因為我用牛牛好似無得做short
我係諗緊佢咁大張期權short call 都平左倉
推測下mcd個股價係咪見底 買正股試試
加上見另外1000張做short put 既都無平
按入mcd191115 190.00P 仲有1200未平倉合約
Btw其實最主要想睇下期權大單 係唔係可以推測股票走勢

呢兩本書你可以睇一睇,可能解答到你
Thanks 我會借黎睇 煩左你咁耐 唔好意思
睇完唔好信晒,小賭怡情,我都係買唔多,long 緊hsi
26600 26800 strangle ,睇下聽日咩情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞