期權問題 高手請進

46 回覆
0 Like 0 Dislike
各位師兄 最近學緊期權 有幾個問題想問

1. 如果期權long call 由價外變左價內 理論上我係賺 錢 但如果我想價內平倉 會唔會出現市場無人接貨 令我賣唔出?本身個券商會唔會出價收?因為我見到有post問極價內無人接.

2.A股票long call現價10蚊 後來升左2蚊 咁樣係買左價內(行使價9)期期權既升幅大d 定 買左價外(行使價11)會升幅大d

3.現在經劵商買賣既期權對手係咪劵商?;定係對手做莊投資者(例如 你賣出short call 我買 long call 平台對盤)

我係新手想了解下 唔好意思問左咁多問題 希望有高手解答下
「突發」大量民陣1020九龍大遊行文宣流出
https://lih.kg/1655703
1. 唔會, 最多差價大
2. %計, 一定係價外入價內
3. 成交開始計 你對手已變左係388
第二題你係想問%計升幅?
係 計% 應該係價外?見有位師兄答左一定係價外入價內 ;咁如果 都係價外 但升幅無令佢入價內呢
姐係 現價10$ 升左2蚊。 價外期權(7蚊行使價)
價內期權( 11行使價)以%黎計都係 價外高d嗎?
師兄 想問下升跌係咪一樣
姐係例如股價跌1蚊 我期權價跌0.2 之後升返1蚊期權價 升返0.2 ? 會唔會 跌一蚊 要升2蚊先追返個原本價?
1, 有所謂market maker的證券行做trader去報價同接單以維持市場流通, 不過佢地D價會有拆讓, 同埋唔係一定有報價

3, 388只係交易所, 你嘅對家可以係證券行作為market maker臨時接盤, 可以係牛熊証發行商, 可以係option trader, 也可以係買賣正股做對沖的基金投資者.
3. 如果對家破產點算
1) 會。會,最少西價。
2)少於兩蚊
3)券商
你要睇埋time value 同 implied volatility先可以定論係咪真係賺
咁樣如果一由價外到價內 係咪應該賣左去?定由佢keep住升 但我怕升到比較價內 太貴 無人接 師兄通常點做 thanks
含洗接貨出貨
師兄 介唔介意講多少少
係咪因為時間值同引申波幅 ?
1. 越價內就越少成交,搵莊家quote價一定係西價,但你喺bid ask之中出個中間價高少少平通常都平到

2. option = intrinsic value + time value
越價外intrinsic升越少,<現貨升幅,進入價內後intrinsic升幅=現貨升幅

3. 一係散戶,一係market maker(MM)
mm做既野就係有人問價就用自己錢掛d買盤賣盤上去,確保市場參與者有辦法有對手交易
月頭開倉個價同月尾開倉個價差好遠,因為期權越近結算日越少時間值, 最後只會得番價内值(到價),例如月頭QQ LP330@10, 月尾價位無變,LP330 變成 0無價值
sor 記錯
價外係無intrinsic value
但越價外升越少係正確
Delta係指產品對underlying asset價格敏感度
價外delta由接近0慢慢升到價內最多1
明白 如果我唔夠錢行使買貨 應該最好早d平倉好d ?
唔該師兄 最後想問問 隻野入左價內 當我無錢買貨行使 應該早d平左去 定跟現價升幅升(當隻股票會繼續升) 因為怕太價內無人接 變左要食西價 但係另一方面價內又會跟足現貨升幅 想賺多d 好難決擇
唔會無人接,你開低小小價,對家會同你收,唔會太西價
想請問下做Spread又好Strangle又好乜都好,strike price到底要點樣揀OTM/ATM/ITM? 又要做到幾闊?
我明依個問題好睇狀況判斷,有冇咩門路或者方向可以比下我
如果我預測未來隻股票升幅會幾大下 係咪買價內期權比較好(假設到期日一樣) 因為上面位師兄答我 價內會跟貼一d個升幅
買價外, 預計target 升到邊就買 target位行使價既option
咁樣會用同一筆錢賺到最多, 資金效率最高
Long call 黎例 Delta值 代表股票每升一格 期權升幾多 如果股價跌 long call期權個價係咪一樣跟delta個值跌?
例如delta0.8 係咪升跌都係0.8?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞