手機版孖寶賽車 《Mario Kart Tour》(3) 願榮光歸香港

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
Q: 對手係真人定AI?得直向?得單手操控?好難控?
A: AI。直向。單手。練下啦,其實唔難。

Q: 要首抽?
A: 入game頭兩抽都可以抽到UR,第一抽UR係菇公主,機率應該得0.X%,抽唔抽自己決定。
UR用途不大(暫時),因為係每條賽道都有各自的適用的人/車/翼。

Q: 咁點刷首抽?
A: 當有得入setting,拉去最底,「從頭開始遊玩」。

Q: 點解可以提早玩晒全賽道?
A: 用「加速」券。直接㩒「還有X天/小時」盃就可以。
兩個星期一個cycle,第一個星期會每兩日開兩個新杯
咁到時就可以用加速券,一張提早一日
如果係同一個cycle的第二個星期就用唔到加速券,因為已經開晒杯賽

Q: 巡迴賽要打邊關先有分加?
Q: 好友總分 係點計?
A: 每個星期都轉一次,揀賽道畫面,盃賽icon上一行有個長方形框,click落去就知今次係邊個盃計分。
暫時似係每個cycle的第5條(首週)同第6條賽道(次週)。

Q: 咩係Tier/聯賽?
A: 巡迴賽每星期結算就會升tier

Q: 商店最高係金色?啲錢係咪靜係商店先會用?
A: 可以買到UR,每日random出,每個人的商店都賣唔同野
UR人 12000;UR車/翼 10000
SR人 3000;SR車/翼 2000
R人 800;R車/翼 500
錢暫時得商店有用

Q: 咩係遊玩「金幣衝衝衝」?
A: click主頁金錢嗰格

Q: 點睇每日挑戰?
A: 主頁最頂有行走馬燈,左右拉,直至見到每日挑戰,click落去

Q: 黃金證免費用唔用好?可以拎返之前的獎品?
A: 黃金證有限定挑戰,有好多野送。頭兩星期免費,期間可以取消唔收錢,你諗你。
佢個定義係2個星期後自動續費,如果你中途取消咗佢2個禮拜後會自動冇咗,亦唔會收錢。
可以拎返今期未拎的獎品。

Q: 點擊飛「水管」/「壺」/「Sidestepper」/「羊」?
A: 用道具,變大蘑菇/變導彈/Fever嘅時候,直接撞落去就得
要去有「水管」的關,暫時「瑪利歐賽道」就有。
「壺」:「嘿呵嘉年華」;「Sidestepper」=「螃蟹」:「慢慢龜海灘」 ;「羊」:「黛西公主丘陵」

Q: 點抽「超級喇叭」?
A: 跟返MK一向item機率,中上遊先會有低機率抽到,5%左右。
我估今集都係差不多要一至四位先會抽到。
係,全世界都覺得「超級喇叭」任務好難解

Q: 熱氣球挑戰?
A: 「黛西公主丘陵」就有熱氣球,縮圖會見到d熱氣球,玩個陣飛去踩氣球頂
補充,用緊滑翔翼時,降落去平時有跳起效果的地方,如跳台,就會再次觸發跳躍動作及滑翔。

Q: 咩係「Slipstream」「滑流」?
A: 跟住人地車尾食氣流

Q: 咩係「庫巴龜殼」/「巨型香蕉皮」/「愛心」?
A: 角色限定道具。
「庫巴龜殼」,庫巴/枯骨庫巴/庫巴Jr.;「巨型香蕉皮」,Donkey Kong / 莫頓(7人眾隻三毛);「愛心」,兩個公主 Peach/Daisy/溫緹(7人眾絲帶女)

Q: 點解會無左上角細地圖?
A: 省電mode會cut走細地圖

========
如果比賽輸咗,賽車手級別(主頁右上角個lv)係會倒扣exp,大約第五位打後就會扣,次次唔同
最低可以扣到去返0.0%,不過唔會跌lv。
每一條賽道都有佢嘅經驗上限,大約由0.0%玩到60%-70%左右就會到達上限。
而呢個上限亦唔會每日reset。
當你玩一個到達左經驗上限嘅賽道,唔小心拎到第五名扣左0.2%,下場拎返第一名都只會升返0.2%而唔會多過本身。

每日的人/車/翼 EXP上限係150。就算最後limit係2,都可以最後一場拎10爆上限。
第一名 10 EXP.............第八名 3 EXP
人,UR上限分(500->800) ,SR上限分(450->675),R上限分(400->600)
車/翼,UR上限分(250->400),SR上限分(220->330),R上限分(200->300)

R=逆向賽道、X(中文版) / T(英文版)=多跳台賽道
X/T 的多跳台version易拎高分,因為多動作分

綠龜/紅龜/炸彈,平時放係向前射,如果用手指向後拉就係向後放
蕉皮,平時係向後放,如果用手指向前拉就係向前掉蕉皮
炸彈強烈建議向後放
綠龜,想安全就向後放啦

飛天中
向前拉,架車會向地面衝,會縮短落地所需時間
向後拉,架車會微微向天空飄起,可以延長空中時間,但架車會慢咗
睇戰術同賽道,有D要食氣流或者落地位係高處就要向後拉,有D要盡快落地就向前拉
飛緊唔好亂拉前拉後,唔好心急錯手向前拉,好多位都會飛唔到對岸,跌落街
留名
睇返啲分
我嗰組人應該無人中今期精選

今輪上唔到第1
555561518342 有無巴絲加好友
你地啲對手咁堅揪
我排第1都係2萬2
Added
有冇巴絲加好友
Added
感動10抽
恭喜哂

點樣解綁絲帶跳20次個任
我10抽抽埋堆垃圾
之後單抽先抽到隻和服peach
用呢隻野

玩奇諾比奧賽道
或者奇諾比姬公主

新手單抽中咗
綁絲帶的角色係咪得公主咋
溫緹 (上面有圖, 古巴7人眾頭頂有絲帶)
菇公主
和服公主

Bowser Jr. 唔算

一次過用18張會唔會好蝕?
玩左兩個禮拜
結論係儲錢買多幾部車好過
居然唔係買人

動作分>>>>>>>>>>3道具
而且3道具角都係唔好多關啱用
長期keep到第一名嘅情況下
除咗fever之外,多啲道具其實冇咩特別大幫助
另一點就係車平過角色性價比高好多
所以識買一定買車先
菇公主好似唔得
求加好友
added
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞