【新手出機】直上高階 VS 玩住入門?

56 回覆
2 Like 5 Dislike
Budget $25000
主要用途:拍片>發夢/旅行影下相>有時會Studio影下人像

無乜基礎,準備11月/12月去學精小小

應該直上高階定玩住入門好?

睇緊Fuji 同 Sony,但睇左十幾部都未決定到

BTW 10月尾出好多新相機,有啲手足叫我等10月尾先,嚟緊有無邊部值得留意?
A7 iii 前兩日出左部
不過你兩萬五都幾多下
個人意見
拍片為最大需求就fuji,有4k 60p同10bit color
Fuji嚟緊大機會出xt4/xh2,早排註冊左新編號
本身個人無乜物欲,好少買野,對上次買衫已經係3年前
加上個人毒,無乜社交,無乜機會洗錢。所以儲落好多

係近排覺得人生無常,唔知幾時死,所以肯比多左錢
如果拍片我覺得sony較好
係咪十月尾出? 
公司用sony,都係接受唔到影60p要落返1080
同埋sony bit rate都低
未公佈,網上咁傳姐
註冊咗通常都要等幾個月至半年先會發報
學費另外再比
網上咁多教學個人覺得唔駛比咁多上堂
拍片可以好多選擇
都見人用SONY A系無反拍片多(睇自己筆值)

個人用CANON無反影相多 真心覺得拍片冇SONY咁大功能
先放低兩皮半,想像下如果你已經買咗部dream camera,咁樣同你用部手機影有咩唔同
認真諗下學攝影係為乜,想溝女?想影靚相?想j鏡頭?做相機測試員?想襯衫?想用圖片講故事?

直上高階好係你更容易做到人地要麻煩啲做嘅嘢,但如果你對眼分唔到咩係好,咩係更好,9成高階專業機嘅功能你都用唔著
重要嘅係,如果你唔係工作需要,大部份專業機鏡都會孭死你,
買住入門機先,慢慢升級,會開心啲,等自己永遠有啲限制,逼你自己遷就,去諗多啲思考多啲,對攝影眼會勁啲(例如透視,距離、decisive moment)
而且因為機唔保值,鏡頭會,到你過多幾年真係諗定咗咩方向,再一次過升級,到時舊錢會用得更稱心。

2皮半
1 拎五千蚊出嚟,買一千蚊嘅菲林機、另外兩千買菲林啊沖曬嗰啲,學哂啲基本景深快門 iso 光線透視啲嘢,如是者三四個月,你仍然想影相嘅話,你已經磨練咗足夠基本功,其實等同於買部全片幅機(雖然感光廢啲),限制係好好嘅老師,除咗鳩影狂影之外,按快門前多思考都係另一種方法。

2 跟住認清你自己想要乜,執唔執相,變焦定焦,大光圈,呢啲,跟住再研究下其他牌子,暫時嚟講單反準備收皮,無反就各家有各家好,但基本上如果唔係用嚟做嘢 有一半成能你都用唔著

除非你搵到一直都會想影落去嘅題材,唔係嘅話買部大機好快就會嫌重放埋一邊鋪塵,然後諗點解手機影得好似仲靚,所以思考多啲啦

建議樓主望下Ken Rockwell “why your camera doesnt matter” 睇下cheap camera challenge ,你就會發現買相機只係攝影第一步

“Basically in photography there is just two controls: one is where do you stand, and one is when you press the button.”

樓主加油
儲多啲錢直上GFX100
A7iii + Sony FE 24-70 mm F2.8 GM
啱啱好
用P記FF機Budget 就最好要儲多D
X2, 自從持續加碼,多左好多狗屎垃圾嘅course
拍片揀sony / panasonic
新果部死馬有咩評價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞