【新手出機】直上高階 VS 玩住入門?

56 回覆
2 Like 5 Dislike
等埋下年
奧運多新機

有心影一定係買top機影
我換左幾十部機,先決定自己到想要咩機。
當然結論都係新款啦,買左之後無再心思思,專心影相
咁少。。。最多咪一部中階機加兩枝鏡
但佢新手
新手先鐘意追器材
兩枝都玩到好多野啦
發夢影相你真係嫌錢多
有心學就上網睇教學摸熟部機, 明白個3 個因素點樣影響一張相先, 其他就睇你個人有冇美感啦
影相呢啲野都要上堂學...
網上資源咁豐富,唔利用下就走寶啦
雖然有人帶學得快d,但自己摸索既過程都好有趣
新手用高階機只會令張相缺點放得更大

買部入門機先
發夢何來影相,打少陣卡啦
玩菲林. 我諗好快就淋熄攝影熱誠.
真係玩入門, 平買部apsc+zoom kit.
部分同意啦
新手當然係dc m43 apsc+kit鏡,唔好信樓主玩菲林呀
首先要努力上網爬文,了解唔同既影相概念同應用,抱住學習既心態去嘗試實踐呢d概念,影得唔好咪del鳩佢囖,無損失既。記住鳩影係新手專利,重點係從錯誤中學習,我宜家睇翻自己幾年前影既相真係shit黎,完全無構圖無主體既鳩影,但就係呢d 屎相令我思考點解人地d相咁靚,我d就shit一樣呢?我覺得要善用現代相機既幫助eg測光,咁樣新手先更容易上手,又唔會太大挫折感。玩菲林,err,你就係唔可以鳩影囖,鳩影咪荷包輕d囖,你嘗試既慾望都會降低d啦。有時由淺入深都係好野黎既,慢慢摸索,不斷嘗試,先會有進步,先會知道自己中意d咩。到時你掌握到一定技術,又發現自己中意玩菲林,咁咪去馬囖。
用得富士都唔撚係睇機能架啦。。。。
感謝咁多位指教

就咁睇富士認真麻麻

最衰SONY 呢排啲新機又唔太生性

可能都係買部中階操下先

BTW 做記者影下相果啲係咪一定要機身5軸防震會好好多?
做戰地記者都要拎下相機既
真記者就唔會開呢個post啦
咁你問你啲同事同行咪得
Sony a7iii定位係入門機黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞