如果呢個post都上唔到熱門,我真係對連登死心

2959 回覆
6150 Like 101 Dislike
呢排實在太亂太多資訊,同埋連登嘅風向越來越不堪入目,有見及此,邀請各路英雄好漢,一齊檢討各大戰線現存問題及未來進展,以下係少少個人意見

1 周末街頭抗爭
大遊行:已經唔可能攞到不反對通知書,成本越來越高,每次都有大量前線手足被捕,遊行完亦伴隨大搜捕,難返屋企,意義已經不大,如非民陣吹大雞,不建議留戀大遊行,可以用主題式集會替代大遊行
陣地戰:攞唔到實際成效,傷唔到暴警,同樣大量手足被捕,需要改善同釐清目標

2 日常抗爭
中午快閃遊行:漸見起色,動員快,中環幾次快閃都成功,暴警對著晒恤衫嘅白領仍有顧忌,而且唔敢係working hour大戰,值得擴大規模
快閃拆鐵裝修塞路:成效非常顯著,然而畫面暴力,文宣未跟得上,和理非亦需要時間接受,衍生黑裝修、紅裝飾的提議,需檢討,值得做
罷工:曾經歷失敗,普遍不樂觀,但其實大家都知道大罷工絕對係政府嘅春袋,值得研究,需時籌備,短時間唔適宜搞罷工,但長遠來講罷工係必然手段,大家應該積極預備

3 文宣及網絡戰線
連登:大量五毛同風向撚,建議連登仔唔好隨意推post,善用不推文回覆
Twitter、Reddit:可以再多啲人參與,記住我哋唔係主導角色,正如Blizzard同NBA等事件,我哋可以推波助瀾,但關鍵都係美國民眾本身走向
文宣戰:極度缺乏,整文宣嘅人少,share文宣都少咗,記得釐清目標,文宣係要鞏固淺黃/和理非嘅支持,同提高淺黃/和理非嘅行動力

4 美國戰線(加國際輿論)
人權法:人權法一再加辣,通過後可以對狗官和暴警施加明顯壓力,然而不應過份幻想,主線仍然係香港
特朗普:特朗普在美國戰線嘅角色其實從來不重要,關鍵係民間同國會嘅風向,唔好再理Trump講咩,積極遊說國會同係民間做輿論
國際輿論:Keep住有外媒關注就得,同理,唔好覺得歐美社會可以做香港救世主

5 個人展望
一、要贏一定要將抗爭帶入日常,林鄭最驚就係呢樣,暴警點搞都係平日夜晚或者周末,如果星期一至五working hour香港無法正常運作,呢個係對林鄭最大嘅壓力。短期內擴大平日快閃遊行至觀塘、新蒲崗等工商重心,作為周末大遊行嘅安全替代品,發起按章工作等超合作運動,務求習慣日常抗爭,為大罷工鋪路。個人建議:逢星期一全民口罩呀,星期二黃店爆買日,星期三罷搭黨鐵日,星期五快閃遊行日
二、和理非升級,唔係大家諗個種武力升級,而係好玩又有效,例如和理shop唔好淨係美心門口禁飛,應該拉一百個和理非入去企滿成間鋪,齋企塞到佢無辦法運作,又或者靜坐係黨鐵商場嘅出入口,阻止人入去幫襯,逼佢閂門
三、開拓新戰線,之前講過大學有新戰線,可以睇下
【緊急】運動突破點:全新戰線
https://lih.kg/ajMxgcU
歡迎大家一齊brainstorm其他新戰線
四、快閃進化,塞路可以配合三罷係日常返工時間做,裝修繼續保留(個人認為所有黨資企業都應該裝修,美心唔算),拆鐵就再觀望下先,可以考慮清晨路軌緊急維修,尤其東鐵好多露天地面路段
五、中長遠而言,繼續罷搭罷買建立黃色經濟圈,積極籌備三罷作為長遠最終武器
如果呢個post都上唔到熱門,我真係對連登死心
push
push
push
push
push
push
push
push
無力P
點都好 諗到咩都盡做
幫推_
Pish
agree
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞