非常認真寫嘅《JOKER小丑》觀後感——與香港現狀的契合

35 回覆
3 Like 34 Dislike
你睇多次啦
套戲揭露到既社會問題, 只係貧富懸殊同埋邊緣人被忽視.
呢樣同香港既現況完全唔同, 絕不可混為一談.
如果將我地變左做小丑, 咁差佬係咩? 蝙蝠俠?
無理由咁樣貶低自己.
套戲我幾鐘意, 編導演俱佳, 但必須將佢同今次運動割蓆.
小丑係焦土派
小丑都係比社會迫到癲左,包括家庭,朋友
駁唔到就話睇多次
而家係富豪自肥 民不聊生 一個清潔隊唔做野就成城垃圾無人搞 果三個契弟被殺只係民眾反抗既破窗口

而係民意反應下 Thomas wayne 笑joker 果句已經辣著班平民

你都係睇多次啦
小丑似智利
香港似加泰
小丑似智利
香港似加泰

美國擁槍合法,唔同香港
高潭市影射new york

相同點
1 大家都係因一宗殺人案引起暴動(香港陳同佳引修例再引反修例。電影係小丑殺欺負佢的人,無意中係殺左富人)
2 大家都有一個問題的政府和問題社會。大家都貧富差距極大。
3.大家都有好多精神病患不被社會接納和理解,每個人都被迫扮小丑(呢樣相信日本仲嚴重)

唔同地方:
1.香港反中共政府,小丑反富商
2.小丑班示威者暴力比香港勁好多
唔係就唔係 真係唔好夾硬改🙏🏻
Arthur係個自我中心嘅人 佢生活入邊根本就冇政治成份 亦都冇關心過當下嘅政治局勢 首先唔好講係咪呢個版本嘅joker 其他版本嘅joker佢做嘅所有嘢都只係為咗自己所想 如果想做文宣其實有好多電影都涉及政治成份 最貼題就梗係烏克蘭嗰套la
廣州巴 你好嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞