非常認真寫嘅《JOKER小丑》觀後感——與香港現狀的契合

35 回覆
3 Like 34 Dislike

小丑是個與家人政見不同的人、一個普通人,高譚市黑暗的現實對小丑不斷傷害,小丑的訴求從來沒有被認真傾聽,使小丑的心情越來越壓抑。
一開始小丑在街上工作,就無端被小混混搗亂和暴打;在兒童醫院掉了自衛用的手槍,更被同事誣陷,最終失去了工作。之後他在地鐵被三個韋恩員工圍毆,忍無可忍的小丑出於自衛在地鐵裏用手槍擊斃了他們。對於這一義舉,一方面高譚市長候選人湯瑪斯韋恩譴責小丑是廢青,只會在面具後面做壞事;另一方面掀起高譚市民示威的浪潮,小丑開始成為反抗的象徵以及反抗者的精神領袖。
失去工作之後,小丑還被自己喜愛的喜劇演員莫瑞嘲笑和踐踏想法,同時又受到他的邀請,一同上電視;去電視臺的路上,警察在滿載示威者的地鐵裏面濫用暴力,近距離對市民開槍,激起了民眾的反抗,點燃了市民光復高譚的熱火。
在電視直播中,小丑坦然承認自己在地鐵殺人的事情,說出了埋藏在心底的呼聲,又直指整個城市和體制的墮落,並且當場擊斃了這個口是心非的莫瑞,這個做法鼓舞了高譚市民的抗爭。殺人之後小丑被押上警車,而沿途市民目送致敬他,同時市民的抗爭已經遍地開花,並且,最後載著小丑的警車被義士駕駛的救護車撞停,義士救出昏迷的小丑,小丑在抗爭者的簇擁與呼喚中醒來,翩翩起舞。小丑自渡渡人地完成了自己真正的解脫,也帶動抗爭者的革命,儼然成為抗爭者的領袖。
要點樣修改,大家俾D意見
如果要轉載,請聯繫我,多謝
根本兩樣野黎,大欖都扯唔埋,你點改都冇用
就係想扯埋少少,俾大陸人瞭解下
Auther係反社會主義者 佢製造混亂只係為破壞與發洩
香港唔同 唔好拉埋一齊講
故事本身唔關事

惟一係 Thomas Wayne 恥笑d 人 "they are all clown" 同淋病恥笑黑衫 "they have no stack in society". 佢地個出發點同用高高在上的姿態帶出同樣msg
因為高譚城市墮落唔傾聽民眾訴求,所以引起民眾抗議,Arthur係受害者,佢只係點著引線嘅火苗姐,而且Arthur初初都係好努力向上嘅
兩件事係唔同,我明
但係可以用兩單野相似嘅地方connect起身,令到其他人同情Arthur之後,進而同情香港人
唔洗咁夾硬黎 一陣人地以為我地香港只係為破壞與發洩
呢套嘢真係好垃圾 唔好拎嚟同香港抗爭比
所以我冧要點樣修改,強調Arthur係一個迫於無奈來抗爭嘅人
垃圾?見仁見智啦
呢套拍唔出社會有咩問題
係你地自己腦補香港
美國班共產黨、INCEL睇完都覺得社會有錯,唔通美國又同香港一樣咁腐敗?

Gotham有選舉,警察又唔見得有幾黑,分分鐘美國現實啲警察更加黑
最多只係個城市好窮,唔代表有錢佬就係仆街
睇唔透個個拎住個反社會人格嘅戲嚟打飛機係做乜鳩 反社會同反政府都未識分
Arthur 唔係代表香港人 背後d民眾先係
揀過第套戲啦
背後啲民眾同共產黨有咩分別
有錢就要殺

如果套戲背景係:
thomas wayne係大仆街
靠賣白粉揾錢,收買警察法官
老屈joker老母係痴線
joker其實真係中出即飛產物

咁我都會覺得有啲說服力
咪撚再攞個精神病人同香港人比較

不推文
硬塞落去香港情況

Joker 係民生問題,香港係民主問題
根本都唔一樣點塞
唯一相同都係有個閪政府

樓主係米想暗示叫香港示威者開槍殺狗?
負皮不推文
我絕對唔係要分化、唔係暗示殺狗、唔係將精神病人比作香港人
只係想穩出部戲同香港現狀相似嘅地方,用另一個角度講述呢部戲,比出面嘅人知道香港人係被逼到絕路而抗爭
點解要搵呢套夾硬整出黎
如果你要做文宣 不如用逆權公民 逆權司機等等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞