有冇人屋企啲壁虎好撚廢

338 回覆
1275 Like 10 Dislike
Yes!!!岩岩出世唔太識爬牆仲會pk好得意!係牆度跌落兩格咁
屌我都係 佢地專食我屋企啲麵包
佢叫真係好困擾 有時瞓著咗都比佢嘈撚醒
但係一叫佢收聲話下佢佢都會停
屌好撚正啊想玩
屌你老母成班8婆夜媽媽係度煲電話粥再嘈拎晒你地去煲湯
講起就嬲 有次屋企部冷氣機壞咗 揾人上黎檢查完之後發現係因為有條鹽蛇爬咗入部冷氣機度
死左唔知幾多隻就有 屋企d貓最鍾意捉佢地黎玩
曱甴卵
壁虎識唔識飛葉快刀
黑色 大約一CM長 好似粒米咁粗
濕濕地 淋淋地 臭臭地
仆街又話會食小強
成家都懶過閪
有晚落雨,有隻飛蛾入左屋,咁由得佢避下雨,冇理到
到我半夜起身睇波個陣,見到天花有野郁左一郁,原來係壁虎
當時壁虎同飛蛾距離 50cm 左右,對侍左一分鐘,我就冇理場波一直望住天花
突然壁虎閃電出擊,以迅雷不及掩耳嘅身法直 撲飛蛾
飛蛾發覺有異,但反應都係遲左一步,被壁虎咬左一下, 倉皇逃走之下飛左 30cm 就停左
一係飛蛾弱智,一係壁虎個一咬令到佢飛唔到,壁虎見飛蛾停左冇動靜, 乘勝追擊,兩三下功夫就吞左飛蛾落肚

ps: 小學個陣屋企已經有壁虎,哩隻應該係第十代,亦係我第一次見到壁虎捕獵
好想親眼睇
我屋企個啲係今年先淨叫
戇鳩,咁講「簷蛇」同「壁虎」呢兩個詞語中文都唔同架
簡單啲嚟講,簷蛇都係壁虎嘅一種
講泰文喎,九唔搭八咁,笑撚死我
咁識唔識叫
我屋企果幾隻好撚痴線 見過兩隻打架 大隻嘅日日都追住飛蛾黎咬
我屋企上次有曱甴,仲大隻過神獸
我屋企個d四腳蛇都好可愛
會趁無人個時 飲我杯入面既水
同埋試過被我嚇親
我行出廳 佢驚到成隻由天花板跌落地
同埋佢見到草蜢又會驚 乜都驚
佢地幫手食蟲 唔好殺佢地
好核突.. 痴線 洗杯先..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞