有冇人屋企啲壁虎好撚廢

338 回覆
1275 Like 10 Dislike
甲由屋幫到你
乜唔係食甲由㗎咩
未聽過佢哋食蚊
諗都諗到
食蚊嘅條脷一定係好長嘅生物
壁虎邊度有
屋企有隻由佢細細隻睇到佢變肥,仲生埋仔
唔洗殺,用漂白水(唔好溝水)噴下D牆角,陰暗位,佢地就會成家移民
壁虎本身都識甩尾
我都諗緊點食到蚊 又唔識跳

btw 屋企果隻剩係識去垃圾桶搵野食
瘋狂柯屎代表佢地好多野食
會叫
雖然唔係蚊,但可以參考下
https://youtu.be/WCgM2NlBZbY
但係如果冇食野點會屙屎?
在香港家區最常見的壁虎為「截趾虎」及「原尾蜥虎」,近郊地區則多見「中國壁虎」。壁虎愛吃昆蟲包括蟑螂、飛蛾、蚊、甲蟲、螞蟻和蟑螂的卵,因為它們有豐富的蛋白質及維他命。
其實叫壁虎定簷蛇
檐蛇或者簷蛇(讀鹽寫,澳門中山粵語方語讀鹽蛇),學名(拉丁文)Gekko chinensis,係一種爬蟲類動物。又叫做四腳蛇,或者壁虎、守宮。

檐蛇好似一隻細嘅蜥蜴,響全世界溫暖地方都搵得到,識得用聲同其他檐蛇溝通。

檐蛇無眼蓋,但有塊透明膜可以俾佢條脷舐乾淨。
乜食到曱甴架咩,佢體型咁細,食到?
Btw我屋企多到數唔到,但平時唔浦頭,仲有幾隻識開我台頭果盞觸控燈
我指果種簷蛇其實係蜥虎
壁虎同蜥虎係有啲分別
估唔到有同好我以前會同四腳爬爬玩123木頭人 我扮唔望佢佢就會郁 我一望佢佢就停 有時我用反光位望佢佢唔知就會郁 好搞笑
同埋佢地除左食晒d蚊 我仲見過佢地會食炒飯同埋菜(有時唔記得撳住啲餸)⋯會咬條菜去牆角慢慢食 好qq由細玩到大 同佢地有好多回憶
好亂
都係叫返鹽蛇算
應該咁講壁虎其實好大個科 係ตุ๊กแก
但你家居常見果啲可以再細分做蜥虎 亦即係จิ้งจก
點解尋日既post 無啦啦會上左熱門
叫開四腳蛇
個時屋企發現左 壁虎既白骨
佢應該係餓死
Same!!!3代同堂好齊人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞