將簡體字書棄圖書館內垃圾桶 熱血公民鄭錦滿被控盜竊

70 回覆
29 Like 3 Dislike
唔理鄭生膠唔膠先啦, 點解掉書落垃圾桶係盜竊罪?

如任何人不誠實地挪佔屬於另一人的財產,意圖永久地剝奪該另一人的財產,即屬犯盜竊罪,而竊賊 (thief)及偷竊 (steal)亦須據此解釋。

任何人行使擁有人的權利,即相當於作出挪佔行為,此包括他並非藉偷竊而(不論是否不知情地)獲得財產,但其後卻就該財產行使權利,以擁有人身分保有或處理該財產。

咁係圖書館打完書釘冇擺返原位會唔會比人告盜竊罪?

你班柒頭唔好為拗而拗啦

放得入垃圾桶係咩意圖大家都知
咁都有得拗

但係例如放入街嗰啲垃圾桶入面嘅嘢係屬於政府
咁圖書館垃圾桶入面嘅嘢係咪屬於康文署?如果係的話又真係唔算喎

你將d野由康文署偷去食環署都告得啦
熱狗一隻都唔敢上水

如任何人不誠實地挪佔屬於另一人的財產,意圖永久地剝奪該另一人的財產,即屬犯盜竊罪,而竊賊 (thief)及偷竊 (steal)亦須據此解釋。

任何人行使擁有人的權利,即相當於作出挪佔行為,此包括他並非藉偷竊而(不論是否不知情地)獲得財產,但其後卻就該財產行使權利,以擁有人身分保有或處理該財產。

你班柒頭唔好為拗而拗啦

咁都有得拗

圖書館垃圾桶入面嘅嘢係咪屬於康文署?如果係的話又真係唔算喎

講緊圖書館入面嘅垃圾桶

你班柒頭唔好為拗而拗啦

咁都有得拗

圖書館垃圾桶入面嘅嘢係咪屬於康文署?如果係的話又真係唔算喎

講緊圖書館入面嘅垃圾桶

common law is the law for......

你班柒頭唔好為拗而拗啦

咁都有得拗

咁圖書館垃圾桶入面嘅嘢係咪屬於康文署?如果係的話又真係唔算喎

但垃圾桶會清走,雖然唔係你親自偷走.但你都係意圖令圖書館無左本書
熱狗一隻都唔敢上水

可能喺隔離登讚緊四眼真勇武
白痴仔,掋死
好on9, 好心搵啲有建設性既野黎做啦。。
同暴動(區域審)最高一樣7年
btw明明細個果時偷野係最高14年,由幾時調低左咁多 都好似幾年
政治庇護!
政治庇護!
政治庇護!
政治庇護!
政治庇護!
政治庇護!
政治庇護!
政治庇護!
政治庇護!
政治庇護!

講真佢移左民澳洲未?
熱狗勇武
好on9, 好心搵啲有建設性既野黎做啦。。

做咗都係鳩做
旅遊抗共好過
刑毁都講得出
樓上班連登仔真係
唔識既唔好衝出黎柒
上雙語法例睇下啲例啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞