[多圖慎入] 自己起完全免費VPN(Oracle Cloud + Outline)

189 回覆
100 Like 0 Dislike
要先stop左舊機先可以detach甩開個boot volume,跟住新機再attached block volumes曬舊機boot volume同snapshot果個volume,再dd過去

唔好多手terminate任何VM

慘痛例子,等左好幾日先開得返
lm
唔係咁雞呀,點prodution呀?
用oracle cloud 唔死已經算好
仲諗可以production
free 同唔free都係果個infra㗎啦
open firewall port
LM學嘢
del個instance 果陣醒唔起整緊image,而家個custom Images 卡住左係20%度成日

巴打有冇方法可以解決?
你del咗個image, Oracle 無咁多位,跟住你而家唯有慢慢排隊.....
問題就係del唔到個image
應該係因為佢抄緊果陣我del左個instance,所以佢抄到一半fail左但又停唔到del唔到
,Oracle咁嘅.....,你可以問下cs係咪個server爆咗,同埋佢叫你update千祈唔好update。Oracle除咗免費就冇乜好。今晚可能會po link出嚟
你自己起 server,人地追ip,咪你負責囉

block storage我諗係bug黎 上網search好多人都話扣左錢 但之後就冇再扣(compute係我自己開左部收費機試)
用落速度唔錯 每月有10TB network free

沒有可用的資源配置
用左1個月左右, 用緊果兩個instance被DEL
其實我打文嘅時候都無長期用過Oracle cloud,你哋好多feedback先令我知道原來Oracle咁西

唔好咁做,自己圍內些牙啦
巴打留意返

Outline VPN 用意不是讓你隱藏或偽裝身分,而是繞過一些網路限制,或是加密傳輸重要資料,提高自身隱私和安全性

https://free.com.tw/google-outline/

我自己係oracle cloud 整左v2ray 同IKEv2用
得閒就試下wireguard
無研究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞