又卜卦,今次卜黑警會唔會收皮

331 回覆
1738 Like 16 Dislike
mon po狗
承你貴言啦最好
終於有一次一睇就明
樓主講到人話
咁睇好準,
謙:和理非 比:國際戰線
頭先post主巴打唔係講過之前問過另外既卦
水地比 >>> 地山謙
山地剝 >>> 澤山咸
咁咩?
冇變爻都可以推到既咩?
我係掉轉咗另外果兩支掛係

地山謙 》水地比
山地剝 》澤山咸

你知係完全冇變爻
呢支*
如果有動爻就可以清楚d邊一段卦辭
有得推6個卦演變出黎都好夠
係呀另外果兩支嗰變爻好似講得比較precise

但係呢支 澤水困冇變爻更加突顯困卦本質 
等我番去拎d易經書睇下有冇詳細解說

btw 澤水困有一句「有言不信」,尚口乃窮也。
係唔係直線描述緊黑狗日日都想幫自己d劣行洗白
但市民都唔信
出年個明夷卦我認為係講中國整體局勢

並唔係講民主運動,如果係嘅話89年值年卦係升卦添啦
你咁講起又提醒咗我,有言不信,空口講白話先搞到自己今日咁嘅田地。
Push
窮困的時候除了注意堅守節操之外,應當以謹慎言語為吉,因為吉人之辭寡。而人在窮途潦倒時說的話,既沒份量又只會讓人以為是癡人夢話,因此這時不要試圖說服別人來幫自己擺脫困境,也不要自求口實,否則反而引來罪咎與羞辱,這也是彖傳所說的「有言不信,尚口乃窮也」。

好正,好似而家D死狗做緊既野
但而家狗既行為冇節制操守又冇咩德
睇怕走唔出去
https://www.eee-learning.com/book/neweee47
係呀另外果兩支嗰變爻好似講得比較precise

但係呢支 澤水困冇變爻更加突顯困卦本質
等我番去拎d易經書睇下有冇詳細解說

btw 澤水困有一句「有言不信」,尚口乃窮也。
係唔係直線描述緊黑狗日日都想幫自己d劣行洗白
但市民都唔信
你咁講起又提醒咗我,有言不信,空口講白話先搞到自己今日咁嘅田地。
窮困的時候除了注意堅守節操之外,應當以謹慎言語為吉,因為吉人之辭寡。而人在窮途潦倒時說的話,既沒份量又只會讓人以為是癡人夢話,因此這時不要試圖說服別人來幫自己擺脫困境,也不要自求口實,否則反而引來罪咎與羞辱,這也是彖傳所說的「有言不信,尚口乃窮也」。

好正,好似而家D死狗做緊既野
但而家狗既行為冇節制操守又冇咩德
睇怕走唔出去
https://www.eee-learning.com/book/neweee47
文王啦,方便啲呀嘛
最頂癮嘅真係,其餘果兩支卦都好應景

但係出年明夷卦加埋推背圖都真係唔知最尾會點
一定要準
推背圖真係好難解
時間線去到邊張圖都未有人可以好肯定講
只能夠大家去推估下+對比武侯百年乩
但係我都希望真係會中
尤其 九十九年成大錯,稱王只合在秦州
係直線講土共就好

推背圖之後有張書櫃
話中土會出聖人
偃武修文紫薇星明匹夫有責一言為君
頌曰: 無王無帝定乾坤"來自田間第一人"

" 田間再出華盛頓"

好好奇呢位聖人可能係農夫? 可以帶中土有新希望?!?!?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞