[突發] 全球最大國際文宣正式登上Google Play Store

1001 回覆
2964 Like 20 Dislike
為左爭取國際既支持,我上個月萌生左一個idea,目標係要等全世界既人都可以參與呢場運動,但係又無可能買幾萬張機票叫晒文明世界既人過黎,所以就寫左隻text-based RPG game,希望可以俾所有人都有機會參加呢場時代革命,體驗一下香港人由6月9號開始所經歷過既野。

事不宜遲,馬上去圖

呢個係入app既畫面,可以見到app名就當然係The Revolution of Our Times I(I既原因係我預備定會有II同III)

Abilities and attributes
咁話明係一隻game,咁到底係點玩?

係故事既每一頁下邊都有幾個choice俾你選擇你既決定,你既每一個決定都會影響你既abilities或者你既attributes(下邊再講係咩黎),同時你每個決定都有機會影響你係故事既發展能夠選擇既choice,例如你係故事選擇左同A去6月9既遊行,咁到出發既時候你就無得去join B,又例如你選擇左走佬,就自然無得去前線。

咁咩係abilities and attributes?

玩家可以禁頁面上右上角既info icon,打開睇到自己既abilities and attributes又可以navigate去player page睇,下面附上navigation menu既圖

abilities and attributes主要有兩個作用,第一係用黎計算你既防守力同攻擊力,如下圖

計算既formula你可以禁圖中右上角個粒info黎睇,因為太長,所以就唔詳細係到講

第二個作用就係解鎖你能夠選擇既choice

如上圖,第二個選擇需要勇氣 57先可以選擇到,但如果你無呢個勇氣,你就行唔到呢條路,就睇唔到做左呢個決定之後會點

Achievements

係遊戲期間,你做左某一d選擇就會解鎖成就,解鎖每個成就會獲得points(下面再講有咩用)
如上圖,係public opinion既成就表入邊就有6個成就,只要你click落去個成就到,你就會睇到一段hint話你知大慨要做乜先解鎖到呢個成就,每個成就只會解鎖一次

上邊提到既points就緊係用黎係香城online買裝備啦,裝備可以直接提升你既攻擊力或者防禦力同埋abilities and attributes,相信呢頁無需多講,同你平時打機買裝加能力差唔多,當然,同其他game一樣,你可以解鎖成就,睇廣告或者課金黎增加points

Timeline

你每個重要既選擇都會記錄係呢個timeline入邊,所以基本上你每次玩都會有唔同既timeline出現,叫做可以創造你自己既歷史(坦白講,暫時唔算太多story flow,我會再努力)

Map

由於target係國際,所以未必所有玩家都熟悉香港地形,對於了解故事既進度會有一定阻礙,所以特登加左個google map落去同埋mark左幾個地方俾玩家更易了解(呢頁應該會revamp)

Victory criteria
其實因為係一隻故事game,所以就無話點先贏,基本上你能夠去到結尾就係贏。咁點先會輸? 暫時有三個情況你會輸(將會相信會更多)
1. Public opinion

你係故事既選擇會影響public opinion,當黃色係player page上面呢一格消失晒,得番藍色既時候,你就會輸
2. Death

有一欄叫做Health,同其他遊戲既生命值一樣,趺到0就會死
3. Extradition to China
呢個輸法係只有過左amendments to extradition bill先會有,所以我希望你見唔到啦

Challenge
Challenge mode係一個正在under development既feature,你暫時未入到去個頁,不過可以話定你知入邊係打唔同既敵人黎換特別裝備同提升能力值
General
暫時遊戲只得5個chapter,故事發展去到6月尾,而且未有IOS version(因為我唔識寫,有ios developer想挑戰無document而且亂七八糟既development請tg @ioshkdev),另外,其實成隻app都係我一個做,所以有bug同埋故事內文有問題(logical or grammatical)係一定,如果有問題請tg上邊個id或者send去play store list左既developer email話我知(記住要話我知出事個頁既內文大慨係咩,如果唔係我未必get到邊到出事)

最後,如果你無android電話,請share晒俾你身邊用android既人,幫我推上google熱門榜!!
如果你有android電話,唔駛講啦,裝app啦! 如果你問我隻app會唔會繼續有更新,其實主要係睇有無人鍾意,我係唔知有無人會鍾意呢類型app既情況下已經無番工成個月就係係到整呢隻野,希望有人會鍾意

最後既最後,最重要既link係下邊:
https://play.google.com/store/apps/details?id=story.hk.hkmovement

留comment,評分,同我推上世界第一

P.S:
1. 遊戲收入既八成將會每個月尾捐俾星火(Google會拎原價30%)
2. App icon同Banner係文宣圖,背景音樂國歌,呢幾樣野我唔知點credit,請作者tg @ioshkdev 或者send去play store list左既developer email話我知我應該點,不問自取,我係到先道歉

光復香港
時代革命!
push
down
痴線佬
幫手share啦
推到play store第一!!
支持
share出去
推!
p牌仔無得自己正評
大力推
push
再推
留comment,評分,同share呀!!
Push
推!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞