法律系港女已向中共港府送第一份禮之聯合國戰線第三期報告

1657 回覆
4994 Like 12 Dislike
Re:

【緊急】831,我同德國記者去左訪問前線,好多感觸。求求大家幫手,港女尋人!!! URGENT!!!! - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/1528086

推香港警暴上國際祝佢地冚家富貴!!讀Law港女尋人向聯合國呈請之第一期報告
- 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/1552390

讀Law港女死唔斷氣死纏爛打,尋多幾個人就送港府兼差佬上聯合國枱面呈請之第二期報告
分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/1576895

各位,港女A&V已經係2/10晚上將我地嘅第一份聯合國報告送出。

本來我地想30/9送出呢份禮賀佢老母,但實在對1/10太心緒不寧,所以等到琴晚先寫完最後一粒字。

結果,我地以黑警向沒有武裝的示威者心胸位置平射實彈企圖擊殺一事,作為我地嘅開場白,亦有慢鏡片佐證。

報告返我地其實仲搞緊乜先。

經過非常熟悉聯國合嘅高人指點後,我地發現聯合國嘅人權理事會審議有關中國同香港嘅人權問題嘅時間表對我地非常不利,最樂觀都已經係下年年中。

因此,我地決定行一個比較快嘅程序。呢個程序係將報告同證據直接交俾聯合國嘅各個人權專家,去審議我地嘅submission,然後私下直接聯繫中共,透過中共再要求港府作出解釋。

由於呢個動作涉及中共,我地只遞交左我地兩個本人嘅資料,而每一個受害者嘅名同所有個人資料都冇擺到入報告俾專員,以防中共報復;我地亦係向每一位受害者解釋過風險後、再得到其同意下,先至繼續使用佢地嘅cases。

接落黎,我地會成立一個drafting team,繼續撰寫香港人權報告feed俾聯合國入面唔同嘅委員會(treaty bodies)審議。呢幾份report將會叫做”Shadow Report”,每一份report會跟返每個委員會嘅開會日期遞交,而且係要以唔同角度切入,務求令每個關注不同人權議題嘅委員會唔會覺得我地係鳩黎亂交。

我地認為,黑警涉及違反嘅其他人權範圍如下:

• Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women (CEDAW) – 關注女示威者受到的各種針對和對待的問題
• Convention on the Rights of the Child (CRC) – 關注未成年示威者的人權和表達自由權利問題(因為示威甚至只係嗌句口號就被扔入兒童院,剝削自由同學習權利,係不能接受的!)
• Convention on the Rights of Persons with Disabilities (CRPD) – 關注殘障示威者所受到的對待

Last but not least,就係我過去咁多個post一直在講的ICCPR – International Covenant Civil and Political Rights,即係黑警破撚哂嘅人權法,詳見舊post,不贅。

9月份,我地嘅milestone係啟動左聯合國程序;長遠玩到下年嘅,就會係上述嘅各份shadow reports。

10月份,我地會做嘅係乘住香港政府交俾聯合國無幾耐、關於黑警係2014年涉嫌向示威者施以酷刑嘅改善報告,on top再寫多份follow-up report俾關注酷刑對待嘅委員會 (基於Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment,簡稱“CAT”),間接同港府「對質」,講返香港嘅酷刑對待只有益發嚴重。

我地會繼續接收受害者個案,為我地寫嘅報告佐證。同時我地亦係較早時間set up左聯署page: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLootBz6B7Jp291b_zekxwXtV8ESGE3bvQgf3N35K7PSeJmQ/viewform

聯署數量雖然唔係我地嘅重點,但我地明白到有好多人都想盡一分力。遞上大家嘅聯署嘅用意,係顯示出我地嘅報告內容亦係香港市民嘅聲音同經歷。

有興趣同我地line up嘅所有受害者、香港市民、手足,乜都好,可以透過以下途徑搵我地:
Email: sue9popohk2019@gmail.com
Ig: knowyourrightshk
Telegram: @angiete / @venisawai
Tui
Thanks!!!!!!!

Push
真係做野既 ! 萬分感謝!
絲打萬事小心
好多謝你地
由於呢個動作涉及中共,我地只遞交左我地兩個本人嘅資料

你地自己小心啲呀
香港人俾政府恰到上心口!
「反蒙面法」有機會聽日立埋
如果你連三罷公投都唔表態
你 註定輸一世!

公投截止日期:10月11日中午12點

The Government treat all HongKongers as nothing and they also want to pass the anti-mask law to tackle protesters.
It is time for us to speak up! Let’s give your opinion on performing general strike.

Deadline: 11 Oct 2019 1200 HKT

http://bit.ly/2nWkSyo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞