【行動】以牙還牙!黨鐵 有五大收入支柱,我要斷佢四條!

2945 回覆
5913 Like 24 Dislike
叫曬屋企人朋友一齊腥!
搞掂
pish
send啊!!!
我愛攬炒巴
DONE!
攬炒巴
報告完成!!
快啲send
btw, 想問下101除左登報,有沒其他野去賀佢老母?
推呀,一齊支持攬炒團隊
if we burn, you burn with us
呢個建議唔知 work 唔 work ?就係由股權入手,如果集合到30%小股東股權(51%是無可能)呢30%點都有 say 啩,咁就可以向政府施壓!如果有良心大孖沙可以收購大部分股權就更加好啦!
收到即做!!
已腥
sent
btw 少少分析
其實佢而家英國,瑞典同澳洲都蝕緊錢
英國

英國其實佢已經做左full provision (GBP43,000,000), 同埋已經同英國政府傾緊專營權既事, 大家既投訴絕對會影響佢既談判結果, 等佢唔洗做provision, 係真真正正咁輸錢
瑞典
睇返佢份interim report, 營運瑞典業務既公司係佢地wholly owned subsidiary, 睇返盤數, 佢連續幾年輸錢,但係你見係越輸越少
但係基於瑞典業務係直接營運,而唔係專營權咁, 佢輸錢係會冇上限, 所以其實可以搞大佢, 試下同當地市民宣傳多D, 咁佢就永世都唔洗收資平衡

澳洲
同瑞典差唔多, 港鐵擁有60%股權, 同樣啦, 輸錢都會係冇上限

總結:
瑞典同澳洲可以搞多D, 依兩個地方取消營運就應該難D, 因為佢係瑞典主要營運商, 澳洲果兩條線又新開,反而可以試下做多D民間宣傳, 宣揚下搭黨鐵有幾安全
英國就佢本來都唔想要,應該幫手令到英國政府唔好比佢咁易走到
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞