[改詞][La La Land] 《不化》(原曲 :《四季》)

364 回覆
83 Like 4 Dislike
Hi巴打你好,想請教你少少作詞技巧

最近自己用鋼琴作左首歌,想自己鳩填埋歌詞 大概記錄下自己讀大學面對緊既所有野,體會心情等等,

諗住填國語歌詞,純粹係感覺易填好多,好易岩音,但留意到原來歌詞要岩音之餘仲講求押韻 (sor完全冇作詞經驗)

想請問如果成首歌d歌詞都岩音,但唔去特登押韻,出黎個效果係會點? 押韻個用意係想成首歌順口?

今日search左唔同既歌,有時見歌手自己填既詞都可能冇咁押韻,例如周杰倫d歌

E.g.淘汰
http://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/01/13/124489/

作詞:周杰倫
作曲:周杰倫
編曲:C.Y.Kong

我說了所有的謊 你全都相信
簡單的我愛你 你卻老不
你書裡的劇情 我不想上
因為我喜歡喜劇收

#我試過完美放棄 的確很踏實
 醒來了 夢散了 你我都走散了
 情歌的詞何必押韻 就算我是K歌之王
 也不見得把愛情唱得完美

*只能說我輸了 也許是你怕
 我們的回憶沒有皺摺
 你卻用離開燙下句
 只能說我認了 你的不安贏得你信
 我卻得到你安慰的淘

REPEAT#**
其實唔使提 La La Land
首詞本身都好正

山西終於入嚟
其實我錄嗰陣都未睇....
睇完就覺得幾到肉

個個都話好睇搞到我唔想睇......

實喊到豬頭..
其實唔使提 La La Land
首詞本身都好正

山西終於入嚟
其實我錄嗰陣都未睇....
睇完就覺得幾到肉

個個都話好睇搞到我唔想睇......

實喊到豬頭..

又未必喎
佢嗰種sad唔係要你喊到豬頭嗰種嚟
Hi巴打你好,想請教你少少作詞技巧

最近自己用鋼琴作左首歌,想自己鳩填埋歌詞 大概記錄下自己讀大學面對緊既所有野,體會心情等等,

諗住填國語歌詞,純粹係感覺易填好多,好易岩音,但留意到原來歌詞要岩音之餘仲講求押韻 (sor完全冇作詞經驗)

想請問如果成首歌d歌詞都岩音,但唔去特登押韻,出黎個效果係會點? 押韻個用意係想成首歌順口?

今日search左唔同既歌,有時見歌手自己填既詞都可能冇咁押韻,例如周杰倫d歌

E.g.淘汰
http://www.vjmedia.com.hk/articles/2016/01/13/124489/

作詞:周杰倫
作曲:周杰倫
編曲:C.Y.Kong

我說了所有的謊 你全都相信
簡單的我愛你 你卻老不
你書裡的劇情 我不想上
因為我喜歡喜劇收

#我試過完美放棄 的確很踏實
 醒來了 夢散了 你我都走散了
 情歌的詞何必押韻 就算我是K歌之王
 也不見得把愛情唱得完美

*只能說我輸了 也許是你怕
 我們的回憶沒有皺摺
 你卻用離開燙下句
 只能說我認了 你的不安贏得你信
 我卻得到你安慰的淘

REPEAT#**

可以咁講,押韻除咗令詞睇落格式齊整外,亦會對音律有影響:有句末押韻,唱出來聽落會和稭、協調;句內押韻更會突出節奏;不同的韻腳亦能有不同的情感氣氛。而淘汰呢首一早講明情歌的詞何必押韻,所以冇咁多押韻係呈現方式上一個對歌詞具體嘅呼應,但頭兩段尾句都有押返(尾/美),唱出來都夠協調呢,而且國語押韻嘅通韻情況好似都不比粵語少(信同實個聲母好似所以有押韻趨去?)國語同粵語完全唔同,而且我只識填粵語,好難答到你所問嘅填國語詞出來嘅效果
繼續推
繼續推

繼續推
多謝你地
晨早一推
返工一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞