[改詞][La La Land] 《不化》(原曲 :《四季》)

364 回覆
83 Like 4 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=-9DM7EirS5Q
原曲:《四季》
原唱:陳奕迅
原原唱:蔡穎恩
作曲:周國賢
填詞:小克

《不化》

主唱:柒沽碌叔叔
改詞:善莫善於水
混音:雪人也出火

我愛的你仍好嗎
可有感到一絲的牽掛
神色不需驚怕
身邊總有他

過了幾季仍好嗎
某年某期報章中記下 花嫁
原來是與他

我住進沒你的家
徒添多少變化
繼續人生和牽掛
偶然帶點謊話
像你住進沒我的家
靠多少欺詐
才令你 長夜 躺下
或到底只得我始終不化

我愛的你仍好嗎
得到一切想得到的嗎
神采本應優雅
怎麼都暗啞

我愛的你仍相信嗎
你和我和理想很遠吧 不怕
回頭尚有家

看著你別去的家
無添多少變化
繼續人生和牽掛
偶然帶點謊話
靜看著我獨佔的家
靠多少欺詐
才令我 長夜 躺下
達到跟想得到有偏差

進入我樂店這刻
回憶中演奏嗎
爵士寧願從不化
說亦說不出話

像你望你在愛的他
笑不出不怕
留下我 離席 走吧
就叫彼此知道始終牽掛

你愛的我仍好嗎
可有參透一絲不掛
做隻失憶蝴蝶穿花好嗎

----------------------------

某夜OT放工撘巴士回家,roadshow斷續播了四五次《四季》,腦就出現了以上文字,本想當晚就拓展成完整歌詞,無奈睡意比雅興強烈,醒來了隨昨日棄之腦後。不久後我看了《La La Land》,最後男女主角於jazz club重逢的一幕勾起了這斷章,於是我續寫了,當作電影觀後感小結。
歌詞完成時剛好柒叔有事找我,順理成章找了他來唱,亦多謝雪人肯(被)主動幫手混音
聽歌喇
好正
個MV
頂!寫錯柒叔全名
好彩mv入面寫啱
好正
個MV

多謝朋友提供嘅構思

聽歌喇
好聽 好MV
小小意見
好似用咗太多次「嗎」去做韻腳
不過整體都填得好好
好聽 好MV
小小意見
不過整體都填得好好

多謝意見
好聽 好MV
小小意見
不過整體都填得好好

多謝你欣賞
韻腳方面,全首40個aa韻位我用咗8個嗎,有d仲要係因為句式結構而重覆,算係少架喇
好聽 好MV
小小意見
不過整體都填得好好

多謝你欣賞
韻腳方面,全首40個aa韻位我用咗8個嗎,有d仲要係因為句式結構而重覆,算係少架喇

好欣賞最後有兩首歌名
或多或少串連到la la land歌舞劇風

中間徒添 同 無添
feel到想學夕爺人來人往
留名!
好聽 好MV
小小意見
不過整體都填得好好

多謝你欣賞

好欣賞最後有兩首歌名

中間徒添 同 無添

多謝你咁細心
好聽 好MV
小小意見
不過整體都填得好好

多謝你欣賞

好欣賞最後有兩首歌名

中間徒添 同 無添

居然有人留意到細節
徒添 同 無添 係想帶出"風景冇變,變嘅係人"呢種氣氛
留意返,改一兩隻字轉哂意思,呢種手法流行歌詞經常有用到,並非夕爺專利呢
雖然我啲養份大部分都係從夕爺作品度吸收返來
留名!

好聽 好MV
小小意見
不過整體都填得好好

多謝你欣賞

好欣賞最後有兩首歌名

中間徒添 同 無添

居然有人留意到細節
留意返,改一兩隻字轉哂意思,呢種手法流行歌詞經常有用到,並非夕爺專利呢

因為我好鍾意研究歌詞,不過冇恆心自己寫
好聽 好MV
小小意見
不過整體都填得好好

多謝你欣賞

好欣賞最後有兩首歌名

中間徒添 同 無添

居然有人留意到細節

我最鍾意叫人試下自己填詞
好聽 好MV
小小意見
不過整體都填得好好

多謝你欣賞

好欣賞最後有兩首歌名

中間徒添 同 無添

居然有人留意到細節

然後我又有歌可以唱
好聽 好MV
小小意見
不過整體都填得好好

多謝你欣賞

好欣賞最後有兩首歌名

中間徒添 同 無添

居然有人留意到細節

然後我又有歌可以唱

好難,屌得膠詞多會覺得自己寫極都唔好
好聽 好MV
小小意見
不過整體都填得好好

多謝你欣賞

好欣賞最後有兩首歌名

中間徒添 同 無添

居然有人留意到細節

然後我又有歌可以唱

好難,屌得膠詞多會覺得自己寫極都唔好

多練習就ok架喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞