美心既金蛋「星巴克」、「元氣」

1001 回覆
5075 Like 17 Dislike
美心成個集團要太多餐廳啦,太分散大家主意力。
但係其實美心最重要既唔係佢自己既「美心皇官」、「美心MX」、「美心西餅」等
最重要既係做緊特許專營既鋪頭,而當中以「星巴克」、「元氣」係佔左佢地最大生意

點解要特別話唔好再食「星巴克」同「元氣」,係因為依兩間野仲左佔左成個美心集團好大營業額外,更重要既係依兩間野由頭到尾都唔係美心擁有。美心只係攞左個專營權,人地美國同日本總公司授權你營運。其實依兩間真係好賺錢,佢地雖然唔係「美心」擁有,但分店係多過「美心」其他親生仔好多。

當中專營權合約好多時都會同總公司保證每年可以幫你賺幾多錢。
比如「美心」同「星巴克」、「元氣」講我保證每年你地最少可以分到1億港紙,咁假如2019年全年純利唔足1億既話,「美心」都要用自已錢補足1億比總公司。

依個玩法就唔同罷食「美心」全資擁有既餐廳,比如「美心皇宮」、「Simplylife」. 因為依啲係美心全資擁有,就算生意差佢地都唔洗賠錢比人,更甚者係可以隨時關左間分店止蝕。
但係對於專營權營運既「星巴克」、「元氣」就麻煩好多,佢地想開分店之前都要問左總公司,由分店位置,座位,以致裝修樣樣都要得到總公司許可先做到。而且都會因應分店數目而對利潤分紅作出調整。
但如果突然間依堆專營店零生意既話美心都係冇可能止蝕離場關店,因為除左租金違約費外,更辣既係總公司既違約費。
美心當初心頭大係咁開「星巴克」、「元氣」分店,相信當初同總公司簽左好高額既利潤保證,依家只要大家罷食,再齊齊twitter上美國日本好快就有好戲睇。

美心除左品牌形象差令星巴克同元氣形象受損外,係產品質素方面一直都好強差人意而且係有實質證據,上過好多次報紙。如果攞返最近「元氣」有蟲壽司果件事係日本煲大佢就真係有戲睇。當成個日本twiter都係「元氣」有蟲壽司既新聞時,日本既電視台都一定唔汁輸幫你煲大佢,佢地最鍾意就係報依啲新聞然後搞到人地公司社長要開記者會道歉。

如果搞到咁,「元氣」分分鐘除左唔使賠解約費比「美心」外,仲可以要「美心」賠一大筆品牌受損費。反正「星巴克」同「元氣」總公司一直見香港生意咁好,已經想係「美心」攞番個專營權自已做好耐。今次我地一於幫一幫你地零成本攞番個專營權,到時係「星巴克」同「元氣」既消費就真係真真正正比番美國同日本總公司賺。

大家都可以咁落力懲罰「加藤屋」,咁我相信都可以放長雙眼睇「美心」冇左「星巴克」、「元氣」依兩隻金蛋,到時候太子女你都係食番你啲自家品牌空氣包啦!
[香港獨立!唯一岀路!]

【警世】不要再執迷於追求五大訴求
https://lih.kg/1594691
Push
Pushhh
元氣? 不了
星巴克? 不了
Push
Push
Push
美心不了
PUSH
Push
要香港人唔飲Starbucks難過獨立
推唔到都要推!
主攻呢兩間 去元氣叫一碟 坐一粒鐘
p
唔飲starbucks易過叫佢哋罷工啦
高質,推
發揮港人本色
盡顯投訴之都

得閒投訴下元氣
又投訴下Starbucks
何樂而不為?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞