同我一齊食爆啲良心黃店佢 唔好再比冷血藍店生存到

885 回覆
2375 Like 15 Dislike
要人罷食藍店,最緊要都係有比藍店更好食嘅選擇,咁先會想堅持住食。
小弟依家拋磚引玉,將食過真心覺得好食嘅黃店介紹比大家。
同我一齊食爆啲良心黃店佢 唔好再比冷血藍店生存到
你可能覺得食下譚仔茶木美心 飲杯starbucks唔係咩咁大件事
但你每去一次撐共藍店食飯,就等於送一次錢比啲白衣人/黑警打我地嘅手足。
將食黃店變成習慣,食過好食嘅,就放上黎分享。
食過但覺得唔好食嘅,都唔使踩,可以直接同返店家講有咩改善空間。不好味但都不割蓆。
第一間 係位於灣仔嘅 麵匠龍風
呢間真係痴線架 個蛋好滑濃 叉燒又正 拉麵更加唔使講 個湯好好飲

第二間係係尖沙咀嘅 龍門冰室

$40蚊就已經有個3.6特濃牛乳芝士玉子常餐
有麵有玉子燒有多士奶茶 抵到爆
仲要唔係hea煮
個蛋入面肉醬餡好多 真係整得好食果餐
麵就正正常常 無咩特別
但多士烘多啱啱好 又香又脆

第三間係旺角嘅陸陸雞煲 呢個好耐之前冬天食 啲相搵唔返
不過應該好多手足都知 佢14年開始就已經立場鮮明
鋪頭外面有好多我要真普選嘅banner
重點係個雞煲好好食 個湯好濃 辣得好爽

第四間係 元朗嘅 Accro Coffee

呢間氣氛好好,杯朱古力香濃得黎唔會太甜,亦唔會話濃到得朱古力粉啲渣。同埋有書睇!啱曬 kill time

好,我嘅section完咗。到你地貼相,等我地一齊食爆啲良心店佢!!!
仲有黃藍店鋪list

開始戒緊美心集團麵包
推爆呢個
有好食到要戒咩
我想問係咪wtsgap 個app 有晒架???
尋日第一次去尖沙咀龍門冰室食飯, 諗住普普通通茶記質素,點知食落有驚喜,好足料!

唯一要彈係廚房出餐好耐,等咗5個字先有得食
推!
仲可以去openrice 留個食評支持下
Yess 仲有地圖
東區間大澳真係黃?
翻工狗收工晏, 翻工條路得美心集團麵包鋪, 東海堂啲包無防腐劑, 我怕食到e282同一大炸添加劑
929 101
推呀 好肚餓
我都係尋日去啊師兄 我明 我本身都以為佢個蛋會係普通啲炒蛋 點知真係有餡 連奶茶都滑 比普通茶記高質好多
其實只要做到消費轉移
將消費移去黃色小店
減低大環境變差對個別小店既影響
長遠黎講
冇左大集團壟斷
租同樓價都會跌左啦
好似大多數黃店都係cafe
好想搵啲中菜 屋企長輩要食中菜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞