[實測成功]平民香港passport 離岸走資(2)

238 回覆
57 Like 2 Dislike
來來去去都係 CS, IB, TD, FT 呢幾間,睇你想要$0手續費定要大公司,話就話有 $50 萬 SIPC 保障,但 touch wood 真係執左唔知幾多手續要搞...所以如果會放一大舊錢入去睇超長線,我就唔會揀 FT。
係咪話 IB唔算係離岸?
其餘兩間要研究下
既然離岸,點解冇人提etrade呢間證券公司?
香港 IB 好似無 SIPC 保障。
FT 有
Etrade
要有 SIPC 就得返 TD 同 CS,香港 TD 同 CS 一樣要受香港法律監管,我無研究過香港人開唔開到美版/國際版 TD,國際版 CS 就仲俾開但無左張卡。
重點係TD好似無debit卡..
而家得返 FT 有
但美國以外用收 3% charge
即係無用
debit card算啦
除非好似cs嗰張咁正 旅遊神器
如果唔係都好少會用

睇佢轉錢速度+方便程度好過
唔怕virtual bank都有啲可以揀嘅

冇外國地址開離岸戶口!詳細實測瑞士離岸戶口Mobile Account撤資大法
https://lih.kg/1494336
OptionsHouse etrade sogotrade 點睇?
等巴打們答
SogoTrade 同 Firstrade 一樣用 Apex Clearing
Etrade 唔開戶俾 NRA
OptionHouse 俾 Etrade 收購左
琴日cs 終於打黎,話明無debit card
問點解唔申請hk branch
成個申請講左勁耐,佢d 英文有極重口音
幾時申請㗎你???
8月28號
頭先CS 打黎再double confirm我 intl account 無得再派debit card.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞