手機語言係英文, 點整到google map啲街道係中文?

101 回覆
14 Like 14 Dislike
應該冇方法 唯有sd app feedback

我iphone都係用英文介面 英語導航冇問題 但k-w-u-n tong觀塘呢啲香港讀音要慢慢串就覺得煩
d 人真怪
英文setting 睇得明但係英文街名睇唔明
咁叻學識睇英文街名咪得囉

Diu le no mo
OS用英文係方便好多,因為英文單字簡單易睇,用字母排列,中文就用筆劃排列,例如Windows控制台幾十個icon,用中文好難先搵到個設定
唯一解決辦法係language轉中文 睇完google map轉返英文
手機語言係英文但係google map有啲位有中英對照
而且用中文都search到

用英文 setting 既主因, 我諗除左係睇個map 要中文街名之外, 其他所有app, setting, 都係睇英文簡單. 對好多人黎講, 呢個係事實.

做緊野既人, 我見好多都係英文setting.

話set 英文係扮野嘅人係唔係有病

佢地覺得我地崇洋,睇唔起中文

其實唔係,如果apple 請我做翻譯
香港繁體一定唔係依家咁

直到睇到杜汶澤個post 我知點講,
問題在於啲翻譯好生硬

例如之前嘅

移動滑杆來解鎖
關於本機

係,你睇得明,但睇得好唔順

佢明明有香港版繁體,但冇好好利用

成班中文差 仲以為自己英文好
我android冇你呢個問題
咁有無例子係好過關於本機同移動滑杆來解鎖
唔好扮嘢啦

未出嚟做嘢
唔好扮嘢啦

自己睇得明個英文字 咪話人地譯得唔好
睇唔明個英文字 咪要死死地氣去睇返中文
咁有無例子係好過關於本機同移動滑杆來解鎖

呢d中英文都睇得明啦有必要轉英文咩。app又可以分類入哂folder
再者

Apple 係iOS 9 加入咗香港繁體字

即係有三種中文

簡體
繁體
香港繁體

但唔覺 apple 有特別係香港繁體用啲唔同啲嘅語句

不如你自己轉一次再睇吓有咩唔同 自己睇唔到又屌鳩APPLE無為香港中文用唔同語句
login 左google map,點自己張相有得set 語言,睇下得唔得
自己鍾意中咪中 英咪英囉, 咁都要話人扮野
我英文差轉英文學多兩隻字得唔得呀
話人用英文介面扮野果D,

讀過書未
過左中二就會死死氣轉返中文
我都想知~~
真係笑大人個口,年中見唔少電話用英文但睇唔明英文既人
諗起以前返pt d大陸人好興用英文問價錢
[how much?]
你用返英文答佢 ,佢會再問多你一次[多少錢?]
我無論電話定電腦都用英文os
網上乜嘢教學都係用英文 入setting 用app用電腦嘅程式都好方便
最方便係當你想search嘢果下 macOS spotlight search terminal即時彈比你 windows揾一個setting都可以直接search 如果用中文我諗我要背多一堆中文譯名先做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞