手機語言係英文, 點整到google map啲街道係中文?

101 回覆
14 Like 14 Dislike
Lm
其實我唔明點解要手機語言係中文,個樣好7

正港豬
連自己語言都睇唔起真係中港台獨有
日本人有幾多會set做日文

唔係睇唔起中文,係因為個 OS 嚟自英文

Translate 咗做中文好怪

E.g "About" 中文係 "關於本機"

點都好過你睇唔明啦下話

街道名睇唔明英文有幾出奇
反而setting變左中文就真係難睇難明
Os 野一定用英文
lm
有無用Xposed? 有的話可以用App setting較

xposed 有無話要裝咩先做到?

http://repo.xposed.info/module/de.robv.android.xposed.mods.appsettings

呢個

教咗個locale做香港都唔得
d 人真怪
英文setting 睇得明但係英文街名睇唔明
咁叻學識睇英文街名咪得囉
有咩中文setting會睇唔明?
自己母語睇唔明
扮撚哂嘢
http://www.iphonenews.cc/2016/04/iphone-language-setting.html
try

呢個唔岩用
系統語言一定優先過其他語言
同問 Android
自己母語睇唔明
扮撚哂嘢

英文易睇啲喎
d 人真怪
英文setting 睇得明但係英文街名睇唔明
咁叻學識睇英文街名咪得囉

你唔明架喇
連登竟然咁少人手機用英文?香港人用英文好閒姐,又唔係用簡體,大家唔係好懷念港英,好鍾意英國,好鍾意bno架咩
我又唔係學啲港女咁扮abc
就等於你學chemistry programming呢d,一定係用英文學好過中文學架喇
用英文都要屌咩
只係我覺得香港地名就應該用返中文,地名多數係譯名甚至專有名詞,唔識睇有幾出奇
btw 我android
連登竟然咁少人手機用英文?香港人用英文好閒姐,又唔係用簡體,大家唔係好懷念港英,好鍾意英國,好鍾意bno架咩
就等於你學chemistry programming呢d,一定係用英文學好過中文學架喇
用英文都要屌咩
只係我覺得香港地名就應該用返中文,地名多數係譯名甚至專有名詞,唔識睇有幾出奇

講得好
好多人ATM都係英文,大學用英文,出嚟做嘢都係用英文
英文最多資源,上網troubleshoot都易啲
港島好多街名本身英文,用返英文冇問題㗎我
但大部分街名本身中文,想用返中文睇都唔啱?
樓上果個試左都係唔得
屌 終於有人講
用開英文 一開google map 就好難睇
上面always in english set走咗但啲街道 大廈都係英文
唉 改哂region, preferred language 都唔得。。。
屌 終於有人講
用開英文 一開google map 就好難睇
上面always in english set走咗但啲街道 大廈都係英文

嗰個好似係原生map嚟 唔係google map
推到有解決方法
我用iphone
google map係中文
但電話係英文

How?唔 JB 應該唔得喎

我都唔知

求教學

召喚巴打
用英文都要屌咩

講得好

agger
用英文都要屌咩

講得好

agger

轉英文最主要原因之一
睇地圖要搵d 意譯既街就慘

仲有果d 乜乜花園 私人樓d英文睇完都唔理解係講緊邊棟
睇地圖要搵d 意譯既街就慘

仲有果d 乜乜花園 私人樓d英文睇完都唔理解係講緊邊棟

而家堆偽豪宅睇英文名
冇可能知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞