酒店小知識

73 回覆
44 Like 6 Dislike
我有次唔係咁講喎,佢係話要酒店同意退訂可以退錢俾我,射黎射去

咁猛,有無其他?

我有時住都會feel到
如果你個朋友要一齊住就要同counter講聲

可以幫你打電話過去但你要自己落order 同埋外賣係唔可以送上房 你要自己落去拎 因為保安問題我地唔會俾非住客嘅人上房 就算自己同事都唔可以幫客人送外賣上去 因為驚萬一個外賣有咩問題會屈係我地同事送上去個陣做手腳
好撚煩D 19大陸客 我set 佢non refund 唔俾cxl, 自己就打去酒店 求9奇問個rsvns名 就屈人地應承咗俾佢free cxl
通常要個客打去agent
然後agent 打去酒店問可唔可以Free can
然後同意就sent cancellation 去酒店
先可以正式cancel
好煩架未諗好就咪鬼訂酒店啦
屈到有?
佢就想 我通常企硬唔俾cxl
錯,係個agent同我講要自已打去酒店同意取消先可以退錢俾我,都撚線,佢話唔做呢啲嘢
有急事取消又唔得?好心退錢俾人啦,自已就想人no-show又袋錢賺到盡
下次訂可以用booking.com
然後6pm
就唔洗hold錢又cancel到

記得打去酒店話遲啲到唔好cancel隻booking
好錯唔錯咁,啲所謂酒店業淨係識講到嗰客錯哂咁,又話難改咩柒嘢,從來冇做唔到既嘢,只係想唔想做,最好講到個客唔出現又錢照俾
啱呀
個agent廢事幫你跟啫
我自己淨係接過呢單咋 其他同事有聽過個客話有日本軍人係走廊行過
有次housekeep唔夠人要我上去check,一睇有撻水漬未乾同經理講,佢屌9 housekeep'又'唔換床單以後住酒店check清楚d先訓
成日有屎就前台瀨
好正ahhhhhhh
好想去探下
啲人book房果時可唔可以用個屎眼睇清楚個酒店入住時間先 唔好下下柒撚濛濛咁係到屌?
老奉咁早到一定要俾房佢咁
仲要串9我話我唔信你酒店尋日full house
一問佢俾supplement charge就即收皮
個客有禮貌啲 係咪易啲upgrade ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞