酒店小知識

73 回覆
44 Like 6 Dislike
本人做酒店都做左好幾年 發現好多香港人對酒店好多誤解
所以決定開個po黎講下酒店知識

第一件事係 麻煩大家訂酒店一定一定係要用同身分証上一樣嘅英文全名!咪用你地啲英文名呀 花名呀 我地係同買機票一樣都係對証件全名架!你打個假名落去 sorry間房預定會當無效

成日有香港人好似驚死用真名訂房 求其打個名落去 然後就屌鳩我地唔俾佢住

第二 訂房個陣通常有一行係俾你寫有咩要求 但好多人都唔寫 然後黎到check in就要求高啲 唔要尾房 要靜啲 要唔近lift 要靚景呀乜乜柒柒 麻煩係個訂單到打返落去 其實唔係下下你黎到就一定有你要嘅房 你一早打定我地先可以幫你安排到 你黎到先講我又要嘥時間幫你搵間達到你要求嘅 你又屌我點解搞咁耐

第三 free upgrade 好多人一黎到就話要free upgrade 一係就話上次upgrade左點解今次冇,大佬 酒店係要賺錢做生意架 你估公司真係俾我地失驚無神free upgrade你?

第四 咪再問點解agxda ctrxp個啲咁平 你酒店個價錢咁貴,其實我地唔會知外面嘅網開咩價錢 而且佢地開幾錢亦都唔關我地公司事 就好似可樂 係惠康買同係士多買都唔同價錢一樣 你會唔會走去問可樂公司點解士多咁平呀?

第五 諗到再講

有咩想知可以問我

呢d無咩咁特別
次次班友check in 都話我booking.com比左錢
做乜又要拎我張卡?
book雙人房時係咪要比埋另一位既資料?
屌那星邊D地方/位置最污糟?毛巾啊床啊嗰D
小弟真係好驚呢D野
我經ctrip訂咗 依家唔黎啦我要你地取消退錢
地下成日有精液積,唔該多啲清潔
但好多人經常性會做同問
booking.com分兩種
你個種叫pre-auth/預授權,即係將房費hold喺你張卡到,到酒店個陣再喺個筆預授權到扣

利申:FO JJ
依家啲酒店都平到半價咁濟係agent訂多數平 自己比對下啲網站囉 我個人覺得ctrxp 係平過好多網站
我都係
呢樣又係好煩係未俾錢架好冇
標準回覆:要根據翻你張ctrXp訂單(通常non-refundable/no cancellation),如果係non-refundable/no cancellation既話就自己搵ctrxp deal啦
咩呀
Booking.com個價錢同你地唔同嘅?
客:我收到sms話過左數wor!!
心諗:屌mak大對眼睇清楚個個叫預授權
呢樣我都正想講 其實你地係外面啲19網站訂左房 酒店係冇權退錢俾你 因為人地公司有人地嘅T&C 我地係冇得干涉 我地冇可能叫人地公司退錢俾你 所以麻煩各位如果你係同啲網站訂 自己搵返個間公司deal啦唔該
唔一定 總之落個個名就一定要個條友去checkin 如果你落自己名 但叫條女去checkin咁就sor9y啦

我自己覺得毛巾
唔好用細巾
有無鬼故聽
個價錢差咁遠嘅!
Housekeep成撚日見床單唔污糟就唔換直接比下個客訓
冇做過hskp唔清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞