求全人類同我入黎!「香港眾議院」有無得諗?救唔救到義士?![超長文論述 (多字) ;齊入黎集思廣益]

372 回覆
253 Like 2 Dislike
呢個精神同概念值得推,只係需要做好多前期工作同一定有好多不斷檢討嘅地方,好似當初第一次民間記者會之前我地都冇諗過會到而家已經超過十次。
Tui
推 有得諗!
我諗為可以 anonymous 咁做
出 post 討論傾完再投票
最後出黎個個其實只係將結果公佈啫
push
其實香港本身係英國法律底, 可唔可以直接參考英國嘅議會同法律, 我哋修改好符合香港, 再推出嚟?

始終香港人都係即食文化, 冇個框架甚至冇實質嘢俾到大眾去reference, 好難聚到人討論.
睇下我過去嘅po
我有提出過同樣idea
要搞可以一齊搞
支持
Yes
[/quote]

[quote]
我呢排一直都有思考呢個問題

我認為一直以黎全世界選民都係 18 歳以上,就係因為要 screen out 民智較低嘅人
我認為應該以「對該政策了解程度」黎做 screening

我舉個例子:
我地未來食水應唔應該建造多 d 海水化淡廠?

然後我地將重點要知嘅資訊 (例如現時港人年消耗多少m3食水) set 一份考試畀大眾 (say 30 分鐘內回答 35條 MC question) 合格先可以參與投票同討論

咁樣投票者已經對個政策有較深入嘅了解,其討論同投票結果都會較有建樹
但你用不推文係咩意思
Yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞