[設計] 香港獅子抗爭旗

913 回覆
2612 Like 233 Dislike
呢個图案幾好
又似龍又似獅
可以代表香港 又可以反攻大陸
你之前旗幟學個reply其實都講咗,個圖案要夠簡單乾淨
堆獅毛實在係太複雜,小朋友照住黎畫都有難度
另外望住隻獅子真係比較難有共鳴
上面有人話就咁將獅子山人鏈抽象化做旗,雖然聽落好頹,但象徵意義要強極多,因為一睇就可以喚起記憶

另外,你可以搵搵呢位設計師
https://www.facebook.com/juliushui
以我所知,而家人人通用既光復香港字體,其實就係佢設計
個嘴好似戴咗豬嘴咁
個idea真係好正,希望獅子更似獅子山,代表獅子山精神
[2百萬人再集結] 915民陣大遊行
日期:2019年9月15日(日)
時間:下午 3:00 起步
集合地點:銅鑼灣東角道
遊行路線:從銅鑼灣東角道起步,遊行至遮打道行人專用區
呢個獅子輪廓似好多 但又有啲似滙豐銀行隻獅子
Stark 家族幾乎冚家鏟
向返左 配合返由維港望過去嘅角度
殘體alert 大家識做啦
錯啦,心水清既人知道Stark最撚多仔女,結局死剩最多,其他好多家族死剩一個或者真係絕種,Stark死得多只係season1, 2既錯覺因為老豆同大佬Rob死得慘,跟住d仔女各散東西好似生不如死,後尾死多個小朋友都重有4個如果計埋Jon
Concept正 可以出多三兩版揀下
黃黑version完全係我心水 完美
天水圍鳩行完一轉返嚟,再細執個向左+獅頭冇突出框版本,

大家聽日銅鑼灣見!
唔好用鮮黃得唔得?

岩岩求其draft左個初型, 大概有幾個地方我會再執

1. 獅樣: 惡D? 開口 or 唔開口?

2. 獅鬚: 預計我會將紫荊花既shape融入去觸鬚(如果work)

3. 獅頭毛: "HK"字樣 or "香港"字樣(呢part應該有排tune)
暫時揀左英文字"HK" 做整part頭毛, 不過形狀有待改進

4. 獅子山的形態:
唔知點講, 但想最後成品係睇得出真實獅子山既形態

圖例:

綜合左幾位嘅概念同埋再仔細執左d 線條,再融合左紫荊花加獅子山
但認為顏色pattern 配合仲可以執
開口好

抗爭版
有氣勢d
呢個靚!
呢個都靚!
覺得樓主果個最好
仲有好多野未執
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞