[設計] 香港獅子抗爭旗

913 回覆
2612 Like 233 Dislike
基於樓主個design重整,再加隻雨傘耳上去,睇下樓主鍾5錐意
其實我畫完都feel到有陣匯豐味
畢竟只係我啱啱用咗好少時間畫既野,等聽日後日我再慢慢執下佢
情感上
紫荊花
用咗咁多年
大部份人點都有少少歸屬感

意義係人賦予
你可以話佢絕子絕孫唔吉利
我可以話佢絕處逢生先夠勁

咁多人批死香港冇咗大陸唔得
然後香港人就得俾你睇

冇錯紫荊花係難種
係要夾硬溝埋兩棵樹接種
但就係有本事生到成個香港都係

香港立國係難
係夾硬用英國嘅文化塞落中國漁村度
但就係有本事令全世界都識,吹咩

同埋因為紫荊花嚴格嚟講係同一棵不斷接種
全港嘅紫荊花都係同一組基因
講傳承講團結
紫荊花都好貼切

吉同唔吉睇你點睇
但迎難以上
愈難愈堅持嘅香港人
同紫荊花一樣
喺先天劣勢下打出一片天
都講得通

你諗下第一棵紫荊花
要幾咁巧合先會整到出嚟
大自然嘅禮物
點都值得騎傲

淪陷區旗
一定要拎走隻紅色同五粒星
紫荊花留唔留唔得
但點講都好
紫荊花係香港獨有嘅花
冇論佢點樣絕子絕孫
畫唔畫在區旗之下
都係屬於香港嘅花
改為紅色再加「新年快樂」四隻字完全冇違和
覺得個獅子咀同頸嘅輪廓要改靚少少,突顯隻獅子

下面搵左啲圖, 可以參考下
依張幾靚
可唔可以再試下黃底藍框黑獅睇下 齊返三隻色
個idea 好好
隻獅子可唔可以霸氣啲
劉明睇香港國旗
毛/花瓣改紅白藍黃黑

紅:抗爭者血 (細花瓣,紀念性)
白:和平民主 (主)
藍:法治 (主)
黃:抗爭,改革 (主)
黑:革命事件 (細花瓣,紀念性)
btw, 我鍾意合埋口嘅獅子多啲,因為覺得會比較莊嚴同似獅子山
好正呀
推 國旗
我都係憑感覺講 冇咩根據同相關經驗
只係你留意下各大公司logo嘅發展史
而家都趨向簡潔 可能係文化轉變 啲線要精簡先至有力同穩重 就好似hp咁 改改下得翻4條線

試下收起啲鬚同個鼻眼, 再剪影化同具體啲 (唔識點表達)

我都係口upup完全唔識畫 交流非指點
巴打我專重你既諗法

就算最後定案係有紫荊花我都會舉,但係我希望創作既咁夠位可以參考下我既意見
第4張幾好feel
呢個掂
其實好多人唔明點解整香港旗一定要用洋紫荊同獅子山,其實好簡單
你畀到我一個大部分人認同,可以代表香港嘅物件,我哋我就唔會用洋紫荊同獅子山架啦!
問題就係冇呀嘛
唔好同我講雨傘,雨傘係代表到香港,但上不了大檯面除非你識得將佢符號化又整得好靚

另外關於洋紫荊不能自行繁殖嘅問題,學樓上巴打話齋,意義係人賦予嘅,話唔定香港獨立之後,我哋有學生物既巴打可以研究到令洋紫荊自行繁殖既方法都唔定呢
辛苦咁多位畫圖畫到就嚟4點嘅手足
訓先聽朝睇結果
五色夢幻彩虹?!
等咗好耐喇
有咗歌之後,都想有埋旗
之前都有巴打出過post

我地需要新區旗
https://lih.kg/1214306

大家睇下依個o5ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞