LIHKG 箍牙集中討論區 17

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
黃偉x先岩

之前係連登見過類似post講下巴肌肉下垂,搵唔返只搵到golden post, 試試佢

https://forum.hkgolden.com/view.aspx?message=6228433&page=1
呢個我都有睇 我諗好關事 細個係運動員 慣用口呼氣明明細個冇事 愈大愈咁 合嘴笑會勁怪
多謝你幫我搵
咦我都係脷放下面
原來咁樣唔岩既咩?
我係牙性嘴突,一開頭剝牙已經幫我落埋骨釘。
真係會7啲
牙性都要?
我唔清楚點先要打骨釘呀,但係效果真係幾好,我箍左冇耐已經親戚都睇得出冇咁突。之前因為嘴突所以下巴望落後縮產生嘅肌肉都冇咗(即係合埋口下巴會有個凹凸不平嘅肌肉)
個醫生話cool一年之後中間都要落埋骨釘,我而家淨係打咗左邊同右邊
通常要打骨釘既case係一開始打
定係拉齊左d牙至打? 等有空間拉入去?
因為我又係骨性,問過醫生就話有需要可以幫我打再拉入dd
但上箍個陣又無提
你要打幾多粒 我就係有舊肌肉突 好想箍走佢 我得下排牙咁 佢都有講話比我箍下 睇下收成點 想唔想落
我係自己同佢講 落骨釘得唔得 但佢就話可以箍左 睇收成點先 骨釘對骨突真係好有幫助 你可以睇下台灣人點箍/小紅書睇下 好多落左骨釘 都收好多 靚勁多

不過香港落骨釘好貴 我個到要4000蚊一粒
用透明箍 就快箍完了

總共前後 66副

48副係頭 但用到第40副 已經重新倒過一次模 再加26副

依家仲有最後9副就箍完
下次覆診問下先!
落釘個釘位會唔會易發炎 ? 我好驚呢樣
我個間一開始consult個陣問佢話加3千蚊
咁平3000 我唔知會唔會發炎 我冇上 但你可以問 因為香港唔興用骨釘 我都係上網睇先知有呢樣野 唔問多數唔落咁 都箍左比左錢 有經濟能力就試下 見效果好勁真係
嘴突真係好7 好似猩猩
係啊雖然我唔知3千包哂定好似你咁講一粒!
我骨性 加d牙本身都有哨

本身我去consult另一間專科個陣
佢竟然話醫學角度講我唔算哨牙
係到同我度話我個range正常
我個下聽係吓? 勁明顯既哨牙都話唔算
我一上cool上排牙已經用緊骨釘拉,而家上下排都有用骨釘拉。
我好似要6粒,我個醫生比我嘅價錢包晒所有野。
一開頭打刷牙要消毒,之後用牙刷就得。
一開始就落咁我要快d問先得
我驚後面先落 無空間比佢向後拉落唔到點算
打釘通常幾內有明顯效果?
同埋有無特別要注意
勁怕痛啊睇片落釘好恐怖
打釘個陣冇感覺,除咗刷牙要刷冇咩要注意。
我頭一個月已經冇咁突,不過唔知係關乜嘢事。
我同你一樣 佢係話因爲我下巴短 所以先有呢個錯覺 但你睇返我上面啲圖 就知我下巴真係好短 上排牙唔算突 咁當然都有哨 我諗3000係一粒

https://emma30533.pixnet.net/blog/post/345698333

https://www.xiaohongshu.com/discovery/item/5b0bc5c8aac7cb3c5cd9376c?xhsshare=CopyLink&appuid=5c449513000000000502b555&apptime=1568867117

https://www.xiaohongshu.com/discovery/item/5b86df6f910cf652dd2d3b68?xhsshare=CopyLink&appuid=5c449513000000000502b555&apptime=1568867397

你可以睇下收成點先 都有人冇落但有改善
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞