[國際戰線!] 英文文宣同報導(外國勢力)完全不足 !!!!!!

228 回覆
89 Like 0 Dislike
唔知大家仲記唔記得Brian Problem

冇錯,我地係team of Brian,由一班熱愛香港既外國人同真.香港人組成

我地希望可以建設一個平台俾freelance記者進行報導同埋令佢地直接得到讀者資金支持
讀者可以直接Support who would like to be your eyes係我地既理念

我地認為
運動走到呢一步 文宣已逐漸疲弱 記者都開始吃力

以家文宣多數focus左落去中文文宣同外國文宣,包括Twitter, Reddit, 以及早前G20登報同之後想搞既Youtube廣告

但香港本地仲有好多居港外國人
佢地都希望可以接受更多全面既資訊
而我都認為佢地會係好好既文宣目標之一

佢地係外國人,但好多時比香港人更鐘意香港
亦都可以借佢地令更加多佢地國家既人了解到香港既情況
好似Brian就係因為鐘意香港夠自由先輾轉黎左香港!!!

而香港本地現有既英文公信度高既報導只有HKFP,South China morning post (仲要偏紅底)
好多居港外國人主要都係睇HKFP去了解
我地認為絕對係唔足夠,我地可以做得更多!

而且唔少freelance記者都係外國人
好多時比香港人行得更前
佢地多數單靠寫online article或者賣新聞相過活
仲要好多時賣唔到

所以Brian希望可以有一個平台,可以集中俾freelance記者發佈新聞,同時讀者可以自發donate/subscribe/tip支持個別記者,令佢地可以維持生活

我地相信呢個平台可以令更多人成為記者,做到監察作用。

當然,記者必須中立,所以我地希望平台係盡量不受採主既自我審查同限制
或者黎自中共財政上既打壓,盡量呈獻事實

回到正題,走出同溫層,我地希望平台可以更多專業同多角度既英文報導俾人了解香港情況。

我地打算之後發起眾籌,費用主要用以前期建立網頁,但係之前我地希望可以聽下連登上大家既意見。

大約運作流程:
1. Freelance記者可以在網站內建立並發佈報導

2. 讀者可以對內容進行投票同comment
大多數人關注既post會被推前(參考左連登同reddit等等)
亦可以建議被遺留既報道
令好既內容可以多d人睇到

3. 讀者可以subscribe記者並提供資金支援(自願性質,並且係直接for所支持既記者only,非資助俾我地)。

當然如果有人想資助我地網站長遠運作,可以支持我地既crowdfunding

以家我地已有developer designer 同外國freelance記者

但我地呢一刻都非常需要文宣,請大家一齊推爆個po 同俾下意見!!

--------
另外 除去記者身份 我地都係普通人

光復香港 時代革命
五大訴求 缺一不可

希望大家幫手推下 我p牌仔做唔到啲咩 https://lihkg.com/thread/1557469/page/1

出黎呀 自由閪!

五大訴求 缺一不可

五大訴求 缺一不可
731 831
915遊行
push
五大訴求 缺一不可
731 831
915遊行
up
Push
@希望連仔幫手壓制fake news
@上連登要用多用腦!
最新活動:唱民主聖歌,傳福音!
杯葛商場:齋睇唔買,儲多d錢!
913中秋賞燈晚會,連儂牆見!
連儂牆戰線不能倒!修建連儂,有你有我
考驗毅力與堅持做更具價值嘅野
#離開同溫層,接觸各種人,理解佢地嘅想法,將不支持我們的人轉為支持我們!這是成功的方法!

@Template@
抗爭/革命搞十年八載唔出奇
衛城革命,生活抗爭;拖垮邪惡、打倒腐敗;
每日任務:
1. 優先幫襯良心商店
2. 抵制「邪惡」「無良」的商戶,例如cctvb廣告、黨鐵商埸、黑社會、打壓員工的店鋪,減少淘寶、減少八達通
3. 安全之下,免費港鐵;二人同遊,一人免費;買平飛;長者八達通
4. 夜晚十點咆哮!(改9點會少好多人)
5. 健身+運動,身體健康,鬥長命
6. 每日一post,社交媒體戰(Twitter, IG, Facebook, Reddit) #HongKongProtest #Chinazi
#FreeHongKong #HongKongProtests
Twitter 共識頻道 https://t.me/twittermansyunzou
7. 不要說推,試著copy and paste呢段嘢
8. 保持獨立思考,分析能力level up,冷處理fake news/ rumour ,五毛分化post

每星期任務:
1. 低消費,高儲蓄;罷買Bye Buy Day:星期日、星期五(唔買非必需品)
2. 做孝子救港,關心下老母老豆老人家,自己老母自己救
3. 去連儂牆貼3張文宣,輸出革命思想

每月任務:
1. 出糧換美金、買美股,MPF都買美股
2. 搵多一個人參與
3. 關心社會,陪審員、派傳單、放映會
或者做唔足,但我會堅持到尾;Best effort,你呢?
Version 2019.09.12 @Template End@
up
支持
push
push
Support
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞