Golf gti vs 120i vs A3 sedan

84 回覆
3 Like 0 Dislike
我都係,渣左差唔多30,000個波箱仲係好爽,起步推住去

塞車或出入車場都D波好易拉柴
D1D2D1D2 無限 loop
巴打有冇留意幾時先由d1轉d2(or到轉),我發覺要極低速(around 2-3km/h)先會轉....我感覺上好似近排先係但係唔知自己有冇記錯
?
8km到已經上2, 2-3km 應該仲係1
有啲人當佢係CVT咁揸,塞車都D波慢溜,1212係咁跳
咁玩DSG就仆得街
七萬咪16 A3
乜事都冇
塞車 1/2 波係咁跳先會另波箱電腦過熱

波箱好少會壞
上斜起步有大象叫聲係極力子問題
其實所謂波箱電腦係1塊晶片定係真係好似我哋用嘅一部電腦咁樣....點解會過熱?乜運算要求好高咩

佢控制轉波同極力子,咁塞車開停開停,極力又夾吓夾吓,咁咪會過熱

本身都有啲油浸住,所以人地話換波箱油其實同電腦油冇關

有另一種說法,就係電腦同油隔絕嘅膠邊老化,油入左電腦就死左
巴打👍🏻
其實點解佢唔設計到高速少少(>10-12)先轉2波?
其實可以做嘅都唔多

最有用係塞車用加減波 lock 實一波

換油個啲都係求心安

都有好多 dq200 用家行到十幾萬公里
棍波結構,一波好易 chok/嘈/唔夠慳油
7萬咪行高速為主個轉波次數隨時少過三萬咪行巿區車

求其喺沙田行個圈,一公里可以轉幾十次波
有七代1.4golf 行高速為主,三萬km 死波箱,唔識渣加黑仔真係會死得好慘
我隻波箱 D1 要15-18km/h 順住去先會跳
D2 慢車收到落8樓下brake 住先拖一格

不過我塞車係用M多
紅綠燈,個個燈停,咪重復12321囉
變左VW/Audi 災情 post
部T-Cross 點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞