[法律] 搵到逼黨鐵交cctv方法,一定要推!個post沉得好唔合理

5001 回覆
4434 Like 7 Dislike
忘了po part2

朋友A: 傻豬黎既,當然唔可以亂咁告啦,佢地而家好大官威架嘛。但係你唔好唔記得,831同時係一個警察執行,黨鐵放任既恐佈襲撃,理論上任何受到呢次襲撃影響既人都可以告。而咁岩睇番有冇死人同發生咩事都只係順便既姐係咪

不過要真係執行呢樣野有幾個難題:

1. 要搵到受襲撃影響既人。其中最好既當然係直接俾警察打既人,其次就係當時係車廂既其他人。你知啦睇到呢d咁恐怖既襲擊之後有咩頭暈身熱都係好合理。

2. 訟費問題:始終呢類既高院案都比較昂貴,一般市民未必負擔得起訟費。

所以當務之急要做既係兩件事(1) 搵左個受害者出黎先,然後 (2) 睇下佢有冇錢告有既就要即刻搵律師樓做野喇,最好搵d有幫義士又有做民事訴訟既律師行啦

拿最後俾埋d reference你:

《高等法院條例》第41條: http://www.hklii.org/chi/hk/legis/ord/4/s41.html
《高等法院規則》 第24條: http://www.hklii.hk/chi/hk/legis/reg/4A/s24.html

然後我就醒左了。
呢D 真係要迫公民黨, 民主黨去做.
繼推

我推
Sor 未做過,之前完全政治冷,係咪fb chat佢哋?
fb chat左先
再email
一齊腥啦!plz
人多佢哋先肯做嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞