[法律] 搵到逼黨鐵交cctv方法,一定要推!個post沉得好唔合理

5001 回覆
4434 Like 7 Dislike
忍唔住幫post!

前幾日發夢同法律界朋友傾偈,講起話太子站可能真係死左人,跟住其中一個 (姑且叫) 就講左以下既野:-

要知有冇死人一定要攞CCTV啦,而家要搵個人係政府出黎講大話容乜易

其實要攞法庭命令迫佢地交CCTV好易姐,兩個做法

第一個做法《高等法院條例》第41條講明法庭可以俾pre-action discovery架嘛

拿我驚你唔明,pre-action discovery姐係"在法律程序展開前命令將文件披露等的權力",即係話如果有人有意欲告香港警察同港鐵既話,係可以係告之前申請要法庭俾強制命令要黨鐵交出831當晚既CCTV,再告黨鐵同警察。 有法庭命令黨鐵唔交就係藐視法庭

另一個做法就係告左黨鐵同警察先,再經《高等法院規則》 第24條 文件透露及查閱去攞CCTV又得。

邊種做法都好,最緊要快因為CCTV唔會keep咁耐。

呢個時候朋友B就問:喂,而家係想知有冇死人喎,點樣告黨鐵同警察呀

post太長,下面繼續

9月7日 (六) 1PM
機場交通壓力測試 (重考)

香港市民:
✅ 以遊客身份入機場觀賞飛機升降
✅ 唔識路就坐多幾轉車
✅ 必需繳付車資乘坐黨鐵

其他國藉居民:
各有各做, 自由發揮

9月8日 (日) 2PM
香港人權與民主法案集會
美國駐港澳總領事館

好有用!快啲幫手推!
咁有用,點解沉咁快
推..叫議員拎
推多啲!原post唔知點解沉到好恐怖,我明明每秒覆
推 推記者同議員去拎
啲五毛三毛mon po狗好多,一直推緊啲冇用post,真係好撚多打飛機post
幫推
絲打,keep住推plz
林卓庭户尸拎過醫院條片
Facebook chat試下搵佢去拎?
推呀
Push
push
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞