梁家輝《深夜食堂》票房變「深夜靈堂」

287 回覆
1236 Like 17 Dislike
日本個套咁好睇 難為佢拍到影衰埋人
抵撚死啦仆街廢老
太離地
大陸人點會buy
深夜串燒可能仲有人入場
佢個樣真係唔似慈祥老人家
覺得佢煮完碗魚旦粉大大力啪係張枱度
講:笑咩呀!同我成碗連匙羹食咗佢
香港偽人真係白撚痴
成日主動迎合支那
仲要做埋中國人
冇咗浸香港除嗰種獨特
邊有大陸仔對你有興趣
剩係睇佢個樣都成個死屍咁,靈堂都冇佢個樣咁恐怖
以為撐警大陸就會撐你
On L 9
大陸人呢d死賤種唔會因爲你做咩而撐你
班賤種淨係識見錢開眼
大陸都唔撚show你
返屋企食屎啦
以為諗著學下王晶,白嗚 拍埋d鳩片可以好好收呱 家陣隨時廣告費都蝕埋
搞到兩而不是人
真係半夜都笑醒
其實票房仆街嘅第一個原因亦都係最重要的原因就係:
2017年黃磊電視劇版本實在太垃圾太難睇
豆瓣二點幾分 可想言之係幾垃圾
人哋一見到你呢套就諗起佢個套 見到都驚

但梁家輝版都已經講咗好耐 所以一七年嗰陣應該已經拍緊或者拍完 只可以頂硬上
為咗咁套電影已經盡左最大嘅努力:
1.拖左兩年上映 希望觀眾對黃磊電視劇版嘅印象丟淡
2.揀咗而家呢個冇乜大競爭的檔期 哪吒完勝但第七週已經係強弩之末 新片都冇乜邊套特別受歡迎
3.發表撐支言論 想吸引自干五小粉紅去睇係冇可能 只係交投名狀唔想俾五毛攻擊
4.起碼都係煮上海麵唔係即食麵(梁家輝版五點幾分 叫100步與50步啦)

但有啲缺點始終就係冇可能補救:
中日國情不同 生般硬套永遠水土不服
但在地化又等於要拋棄更多設定 所以根本冇可能改編
俾你改做咩大排檔串燒檔 又唔係深夜食堂 咁個版權買來做咩
咩強行置入行銷又係而家知衰都補救唔番 強行上映當斬倉 好過阿修羅啦

結論:結果又係幫《人生一串》《舌尖上的中國》個啲免費再做一次過期推廣
我好想bt 睇下有幾廢,笑下都好
呢D戲
睇六分鐘谷阿莫都嫌晒時間
youtube有,自己google
熱烈地彈琴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞