丘吉爾: 我們必須極其小心,不要把這次撤退蒙上勝利的色彩,戰爭不是靠撤退來取勝的

133 回覆
440 Like 1 Dislike
明明好文靜既片,但佢每次加強語氣都聽到毛管凍
We shall defend our island whatever the cost may be !
We shall never surrender !
今日封車決定係做得好好,
好多謝巴打你付出。
大家小心。
武運亨昌。
再講多次,真係做得好好。

巴打唔介意的話可以開POST講一講。
對住有班唔睇情況,成日話想讓車既,真係無眼睇。

不過我份人其實比較極端,我覺得連消防車都唔應該讓。
雖然E個唔知你認唔認同。
人地撤退係留力反攻,我地撤退係冇還手之力。打少陣飛機啦
開左post係時事台,個邊會多少野(因為打文嘅時候諗到)。

其實消防比唔比真係要現場執生,
無端白事就我贊成多數唔俾過,
但如果係影響大隊福祉/前面有危急野嘅可以考慮,
現場變數大,我地都係要be water,冇得一成不變。
大大力推
Pish
再補充:大隊福祉嘅意思,係指當時最重要最影響大隊嘅目標,呢樣嘢一定要清晰,例如係要解除威脅就快速執行,係要撤就唔好浪費時間捉鬼,現場行軍講嘅係有效率嘅快速判斷同應對,再加執生。
if your head in tiger's mouth how you talk to it with reason
正評 不解釋
無可能831咁大件事都無風聲!

推上去熱門

《太子真相》一句到尾,有無黃絲黨鐵職員出黎講咩事?
https://lih.kg/1529489
俾唔到正評.....幫推!!!!
Pish Pish Pish!!!!
所以咪on9 ,對窮閪湖南北河南之流可以嘅,你老尾香港,全亞洲頭幾最有$,比更多國家更有$,用啲咁9嘅口號,叫佢哋自己玩唔洗預我地
我地未贏
丘吉爾prime minister
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞