丘吉爾: 我們必須極其小心,不要把這次撤退蒙上勝利的色彩,戰爭不是靠撤退來取勝的

133 回覆
440 Like 1 Dislike
為左反攻有時系要戰術性收一收
我咁啱都有post講Sir Winston Churchill

變左邱吉爾POST~
千祈唔好有「俾啲掌聲自己」呢個行為
舊底嘅名句真心正,Xi 佬嗰種,咩一戴一路,三個不要,5個目標,7個1皮,9個不淮 種種口號
痴7線,教低能仔數學咁
睇返darkest hour仲正
未睇過,不過會搵時間睇,多謝推介。
但香港人好忙

https://youtu.be/skrdyoabmgA
幾分鐘都有 正正就係呢個speech
不過冇你quote果句
up
其實今日係好危險,最初其實已有白衣狗睇緊人頭數(不過人太多,佢地只能混入人群跟走),但因為當時目標好清晰嘅要撤退,冇人浪費時間捉鬼。

另外人鍊封車做掩護嘅策略係8點前係最有效嘅,
人鍊封車唔比車過(只比電單車同家長過),令隊尾嘅龜車只能同其他車塞係東沖隊尾,佢地就冇辦法快速追擊,所以有幾次有人想放車(連有記者朋友都曾經想問可唔可以放條快線比車過)都比前線講服砌返人鍊。當然前線要keep住提人幫手做人鍊。

如果可以封到家長接哂仔先拆鍊就最好。(當時因爲要幫前線手足帶gear走,快手上左家長車散)

要記住,車走得快,龜車黎得仲快。

對於想插黎插黎嘅的士狗,一定要凶尻怒屌,危險之餘仲會沖散隊形。

諗到再講。
又要重溫二戰歷史聯合軍用血攻上德軍防衛網
邱吉爾講嘢真係好撚正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞