做緊律師樓 你問我答

91 回覆
1 Like 0 Dislike
JD 係master
香港CPE 第三年係LLB ,本身CPE 喺英國已經係等於LLB
其實一樣咋bor
無話CPE JD 入唔到Pcll 寧願讀llb

中港城依家無part time llb
Degree holder 喺香港得CPE, JD or London U llb 揀

JD d 好少人當係master 咁睇,只係報pcll 既fast track. CPE 無錯係讀埋第三年=LLB 但要degree holder 先報得.
相反UoL LLB 唔駛有1st degree 都會收 (不過比有degree 既人要讀多三科), 比較岩樓主[/quote]
點樣入行
點樣入行

果陣勞工處鳩搵
其實女仔入行做秘書還好, 男仔入行真係餓你唔死only. 係law firm 做supporting 已經過左最好搵既時代, 大部份既law firm 都無乜benefits, bonus 俾盡1個月 (如果你做緊有俑抽既細行另計). 你唔讀LLB 去考PCLL 就真係無乜career path 可言

30歲,入行8年,今年過唔到100都應該有90,咁算唔算餓唔死

做邊行都好,唔識走位都係死路,識走位條條都生路
其實女仔入行做秘書還好, 男仔入行真係餓你唔死only. 係law firm 做supporting 已經過左最好搵既時代, 大部份既law firm 都無乜benefits, bonus 俾盡1個月 (如果你做緊有俑抽既細行另計). 你唔讀LLB 去考PCLL 就真係無乜career path 可言

30歲,入行8年,今年過唔到100都應該有90,咁算唔算餓唔死

巴打做LE? 有俑抽?
又要返工啦
做左一年唔對路已轉行,垃圾行業,工時長,人工低,又要受老細氣,仲要d律師好多都重階級觀念

巴打做LE? 有俑抽?

唔好除我頂頭盔
做左一年唔對路已轉行,垃圾行業,工時長,人工低,又要受老細氣,仲要d律師好多都重階級觀念

有個行家岩岩轉左firm, 日日係office冇咩野做, 自發性係咁睇judgment, 工時長呢樣野間間唔同既,另外亦識個今年第一年青衣,做corp fin野,日日收凌晨

你的能力如何,你的收入亦定必如何

巴打做LE? 有俑抽?

唔好除我頂頭盔

咁巴打你叻仲搵到依類firm 就另計啦
想當年我都好想入依種舊式firm 可惜搵唔到, 我地應該同年入行不過早兩年我真係餓唔死only

巴打做LE? 有俑抽?

唔好除我頂頭盔

咁巴打你叻仲搵到依類firm 就另計啦
想當年我都好想入依種舊式firm 可惜搵唔到, 我地應該同年入行不過早兩年我真係餓唔死only

咪又係律師行,做咩要另計
叻就唔算叻,做野方面都係專注pi, ec, matrimonial case, 其他類別case都係交俾專人做
做左咁多年,儲返d人脈啦

叻就唔算叻,做野方面都係專注pi, ec, matrimonial case, 其他類別case都係交俾專人做

因為得返好少firm 有得分commission.
正常local firm LE 有20 or above 都叫唔錯了.

因為得返好少firm 有得分commission.
正常local firm LE 有20 or above 都叫唔錯了.

大把呢d firm啦, 20唔好玩啦,20射落海都唔俾佢
有法律問題可問?
有法律問題可問?

Tg: heyman14
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞