做緊律師樓 你問我答

91 回覆
1 Like 0 Dislike
有冇律師雞?
自問自己做野慢、唔係快上手、要人講兩、三次先知做咩既,唔好入律師樓做,俾人 到你喊你都未做得掂
有冇係office瘋狂打丁?

咁又冇咁癲

做律師行邊到有得好撈架
十個律師九個都臭脾氣既

遇到個好既,又要睇佢肯唔肯教你野 / 你自己學唔學到野
人工又唔係高,不過叫左多見識、出去同朋友食飯聚會多啲野講

睇下你好撈既定義係咩啦
識見客識搵生意既 可以搵唔少啦講真
我都遇過有肯教既律師既

你做有得分佣個啲位就係囉
做Clerk呢啲你拉客都唔會分番俾你架啦

做clerk再轉位架啫 又唔洗咁死既

都係個句:你遇到個好律師就有偈傾,唔係既話唔好入行

true

係 我見過好多律師 覺得佢地都好自大
有冇律師雞?

冇, 但以前識個律師條女係空姐
行家 不過早兩年轉左去做in house LE
出封信要幾鐘?真心問,有需要

一句講哂 律師鳩開價

但你可以講講咩事既

追數,已經準備入紙小額

入紙小額洗鬼出律師信, 自己去填form俾錢咪告得
ps小額唔請得律師

一句講哂 律師鳩開價

但你可以講講咩事既

追數,已經準備入紙小額

ps小額唔請得律師

之都有客人成日收到律師信比人追數 但唔過5皮 都嚇到瀨屎

一句講哂 律師鳩開價

但你可以講講咩事既

追數,已經準備入紙小額

ps小額唔請得律師

之都有客人成日收到律師信比人追數 但唔過5皮 都嚇到瀨屎

好多客根本為啖氣 有野就出信 但實質唔會有進一步行動
另一邊唔識果個就好驚 律師既錢就係咁黎
其實女仔入行做秘書還好, 男仔入行真係餓你唔死only. 係law firm 做supporting 已經過左最好搵既時代, 大部份既law firm 都無乜benefits, bonus 俾盡1個月 (如果你做緊有俑抽既細行另計). 你唔讀LLB 去考PCLL 就真係無乜career path 可言
其實女仔入行做秘書還好, 男仔入行真係餓你唔死only. 係law firm 做supporting 已經過左最好搵既時代, 大部份既law firm 都無乜benefits, bonus 俾盡1個月 (如果你做緊有俑抽既細行另計). 你唔讀LLB 去考PCLL 就真係無乜career path 可言

所以我想轉行

所以我想轉行

襯後生早d 轉
我都覺得自己遲左走

所以我想轉行

襯後生早d 轉
我都覺得自己遲左走

我都plan緊轉行 或者做legal secretary 不過唔做律師行
有無諗住轉做律師
有無諗住轉做律師

冇 太辛苦,同埋冇家底冇關係好難搵食

所以我想轉行

襯後生早d 轉
我都覺得自己遲左走

我都plan緊轉行 或者做legal secretary 不過唔做律師行

絲打?
如果轉到做sec 一定係做sec 好過做clerk/LE
1,2年跳一跳, 入到int'l firm 2~30k 無難道

所以我想轉行

襯後生早d 轉
我都覺得自己遲左走

絲打?

如果轉到做sec 一定係做sec 好過做clerk/LE
1,2年跳一跳, 入到int'l firm 2~30k 無難道

巴, 最幣學歷得個High Diploma :(

如果唔駛成日OT 既讀返個PT DEGREE (唔怕辛苦又想挑戰下自己可以去睇下UoL 個LLB, poly speed 同hku space 都有得讀). 之後再轉入in house 做la, 差好遠

如果唔駛成日OT 既讀返個PT DEGREE (唔怕辛苦又想挑戰下自己可以去睇下UoL 個LLB, poly speed 同hku space 都有得讀). 之後再轉入in house 做la, 差好遠

果D LLB讀完 入唔到PCLL 都有用咩 ?

一句講哂 律師鳩開價

但你可以講講咩事既

追數,已經準備入紙小額

小額追五萬以下
唔值得出律師信
因為就算贏左都無得claim costs

一句講哂 律師鳩開價

但你可以講講咩事既

追數,已經準備入紙小額

ps小額唔請得律師

小額可以請律師填form 寫notice to claim/defence/counter claim ,只係唔可以代表出庭,同所有costs 無得claim 輸家

你話JD/CPE 讀完唔入PCLL 就無咩用,但LLB 真係一個degree 黎, 你可以轉去in house 做legal/compliance. 又或有狀肯教你review contract, 你又夠experience既話, 就算唔係qualified lawyer 都可以做legal manager.

你話JD/CPE 讀完唔入PCLL 就無咩用,但LLB 真係一個degree 黎, 你可以轉去in house 做legal/compliance. 又或有狀肯教你review contract, 你又夠experience既話, 就算唔係qualified lawyer 都可以做legal manager.

受教

受教

JD 係master
香港CPE 第三年係LLB ,本身CPE 喺英國已經係等於LLB
其實一樣咋bor
無話CPE JD 入唔到Pcll 寧願讀llb

中港城依家無part time llb
Degree holder 喺香港得CPE, JD or London U llb 揀
[/quote]JD 係master
香港CPE 第三年係LLB ,本身CPE 喺英國已經係等於LLB
其實一樣咋bor
無話CPE JD 入唔到Pcll 寧願讀llb

中港城依家無part time llb
Degree holder 喺香港得CPE, JD or London U llb 揀[/quote]

JD d 好少人當係master 咁睇,只係報pcll 既fast track. CPE 無錯係讀埋第三年=LLB 但要degree holder 先報得.
相反UoL LLB 唔駛有1st degree 都會收 (不過比有degree 既人要讀多三科), 比較岩樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞