【國際戰線】我係一個前英領職員,我有啲嘢想講

3536 回覆
6898 Like 30 Dislike
我係一個前英領職員

我好驚訝點解英國戰線冇人理過
我可以講英領事館同英國政府係前所未有咁關注香港,
就算係Simon件事發生之前 (之前都同佢有一面之緣)
係去到大家都冇時間食飯要處理好多嘢
大家可以見到英國口風嘅口風漸趨強硬
好多報紙都有風聲講緊收留香港人 同之前完全唔同
領事館同英國政府嘅人嘅取態我唔可以透露太多
但依家有一種英國嘅聲音 我可以向大家保證
係好有效!

香港22年黎都冇一個聲音係同英國反映香港情況
即使話一國兩制運作良好
都冇咩人真係開聲叫英國幫手
個個都係等英國自動波
話就話英國有責任
想當年香港人心繫民主回歸 要做中國人 將香港交番比中國
人地可以點幫你
你係懸崖邊緣就黎跌落去 都唔會唔出聲叫救命 咁厚面皮 等人拉你上黎

我研究咗幾年英國外交 好明白英國人最重視既係Loyalty 比美國人更加重視

直布羅陀 福克蘭群島 安圭拉
其實呢啲地方冇乜經濟效益
全部都有好好嘅回報

e.g. 2002年直布羅陀主權公投前 大量本地人揮動英國國旗 要求繼續留英

而且初心不改

而對英國嘅歸屬感就係我地缺乏嘅嘢
如果想英國幫 真係要有做英國人嘅覺悟
摒棄中國人嘅思想
我知對你地黎講好難接受 當年英國人抛棄我地
但你想做三等中國人 當你新疆人 每日都要叫深圳人做爸爸
定做英國人 至少尊重你嘅自由人權呢?
我都想香港獨立 有香港人嘅身分 但你覺得中共會俾我地獨立咩?至少短時間内未見到有可能
其中一條出路就係我地要借助英國人身份去建立屬於自己既群體 免受中共毀滅

美國人點保你地法都係制裁香港同中國 撤僑 幫你攬炒
其他歐洲國家加拿大澳洲可能會開句聲 但唔會真係插手香港事務
美國今次幫手只係因為利益打貿易戰 貿易戰完左之後呢?
如果中共亂黎出兵一囯一制用吸血劍美國都冇乎

我好支持攬炒 我都贊成攬炒 但另一方面大家有冇思考過
攬炒真係會變新疆人 到時萬劫不復
要真係破釜沈舟?

但英國依家係有能力可以保護到我地 而佢都有呢個責任
英國係唯一一個合法外國勢力可以干預香港事務
中英聯合聲明就係一切既根源 基本法一國兩制都係因為呢份合約
而且仲有二百幾萬英國國民住係香港
所以點解中國驚到要搵Simon去警告英國
敵人反對 就係弱點
中國人除左要香港,香港儲備之外,就係要奴化你地班人變成中共既搖錢樹
香港冇左香港人 只係普通三四線大陸城市

有咩我地可以做呢?

1.開聲請求英國協助 - 中共擺到明唔理 係咪要請求英國介入呢
2.比人知道BNO既存在 - 即使係英國MPs, 大部分都唔知道BNO係咩 我地要更加比英國甚至外國知道,香港係有200幾300萬既英國國民,所以英國更加有責任去幫香港保護國民。BNO都係一個非常之不公平違反人權既存在,所以我地要更加講呢件事擺上國際。
Q&A

1.英國人咁pk 點會理我地啊?要理一早理左

A1: 一開始大家都咁話美國啦,如果唔係瘋狂petition 舉美國國旗 twitter 攻勢 人地邊會有共鳴

A2: 1984年既國際形勢同2019既今日已經差天共地,應該審時度勢,商場冇永遠敵人,政場如是

A3: 上當年中英聯合聲明其實英國有向美國求救但最後美國為左保台灣所以放棄香港

2.英國脫歐,會唔會唔得閒理香港事務?

A: 你估英國政府得boris johnson一條友咩 林鄭背後都有班湯渣智思既人幫手啦

A2:英國假假地 都係全球第五大國

3.爭取BNO平權咪姐係同抗爭者割席?咪益曬班廢老藍絲?

A1:有冇人想像過,攬炒之後呢?
pish
28/8.31/8會出動既手足記住幫手宣傳埋1/9機場

[9.1機場] 文宣集合 2.0
https://lih.kg/1507880

現有文宣集合 (Google Drive)
https://drive.google.com/open?id=1GCRs7ie1gwrmV6-388fnE5PnFq_jnbwe

Boris Johnson真係大仆街一條
話就話攬炒,但香港真係變新疆既時候,係咪真係甘心一齊比人送曬去集中營就算?

平權本身都要搞翻幾年...就正如英國脫歐都搞左咁耐....到時候反送中可能都有結果...再者2047年就到,如果比中國翻到身我地都會pk 比人送曬去集中營

宜家咁好timing唔攪等幾時? Tom Tugendgat 都出到聲, 我地仲唔行動? 一定要湊夠人頭, 比個震撼既畫面出黎, 比英國佬關於BNO香港遺民在港情況

平權後對香港既整體利益而言,
一下間香港多左幾十萬至百零萬(英國人)係度
就唔到共匪為所欲為,起碼唔會咁猖狂送晒d人去集中營,因為當中如果有英國人既話呢個就係國際問題,間接地其實保障左香港既安全先。

世界唔會非黑即白,所以就算冇BNO既人亦唔需要灰心,因為大家其實坐埋左同一條船,不割席、不分化唔係口號,係我地既核心黎!實有方法帶你地出去 你地走先 我地殿後!我地香港人會一齊留守香港到最後一刻!

今次兄弟爬山,我地要珍惜每一個機會,錯過左大家失去既可能會更多。
總之一日有大量英藉港人係香港,點都安全過我地乜都唔做坐以待斃,此舉亦可借助西方人權國家對保障港人人權方面帶出一條新方向。
雖然老豆老母無幫我申請bno 不過都push
去完英領去機場
點解冇人理英國戰線?
得罪講句,咪就係因為英國拋棄香港...
有冇CHECK身份證大法呀?
求幫推

最新post 睇得清楚d + 加左明天有義士再審係頂!(極正經)(請推至長期置頂)被捕義士進程,一個也不能少不只是口號!!
https://lih.kg/1508237
對英國好失望
721!
就算失望,不要絕望

需知道自由民主思想永遠都係共產黨嘅敵人,近排香港人喺遊行、集會、街站、文宣等等工作繁多,攰就要抖下,一定要養足精神,大家唔需要自責,更加唔需要覺得無力感,甚至為此而灰心絕望

而共匪係冇可能自願改革,只有格硬將佢搓圓㩒扁,共匪宜家對內又豬瘟又蟲災,國內嘅豬同埋生果賣出嘅市價已經貴咗好多倍,對外香港事態已經通曬天又同美國打緊貿易戰,相信宜家共匪正處於1989年六四以後30年嚟最大嘅一次內憂外患,香港係有機會贏

各位要明白呢個歷史規律,喺大家都有去為民主自由而努力嘅前題之下,其實係一定會贏,只係我地唔知道幾時先會贏呢個過程仲好可能會好漫長同有好多挫折。但最後一定會贏

點解呢?原因好簡單,因為呢個係人類歷史發展嘅必然趨勢,舉個例,起初人類係原始部落社會,居住族群越嚟越大,慢慢出現唔同文明、秩序、分工、經濟,後來就演變成封建君主專制社會,由皇帝皇室為核心,以君主至上或者上帝嘅名義以極權去管治國家

後來歐洲啟蒙之後神權至上嘅觀念受到挑戰,學者開始衝破傳統思維框框,思想同科技得以進步,促使民主思潮萌生,至於人類文明由君主專制時期轉變為民主自由時期,係由法國大革命開始,距離宜家已經超過200年嘅時間,我地可以睇到呢200年,有唔同民主自由制度推翻一個又一個君主專制政權,由民主制度取而代之,當然,期間都有斷斷續續出現大大小小專制嘅復辟,例如拿破崙復辟帝制,希特拉葬送魏瑪共和國,但法德兩國最終都係番返去由民主共和嘅制度下統治。

中國亦都一樣,中華民國遷去台灣之前都叫做短暫實現過民主(1947年頒行中華民國憲法 - 1949年中華民國敗走台灣),可惜比中共打敗,自此大陸疆域嘅民主進程中斷,香港1997年之後亦直接受到中共獨裁政權嘅波及,但係,嘅然人類過去幾萬年都走唔出呢條規律,只係存在咗70年嘅中共政權又點會走得出呢條規律呢?可以預見中國最終亦會好似法德兩國咁,極權最終都會滅亡,最後都會番返去民主共和制度之下統治

要記住,由法國大革命至今200幾年嘅時間喺成個歷史長河之中只係佔好短時間,你可以視之為過渡期,由專制到民主嘅過渡期,已經過渡咗200年,你可以睇下今日成個世界,民主政權成為咗多數,專制政權已經成為少數,而我相信,宜家嘅我地已經身處喺呢個過渡期嘅末期

所以,全球民主化其實係歷史發展嘅必然,將來係一定會發生,前題係必須大家都要去為民主自由而努力,正如呢幾百年嘅人一樣,冇佢地嘅努力都唔會令民主得以喺世界擴散,人類歷史發展規律一直引導緊我地,我地要跟住呢個規律,各安其位,做好自己抗爭要做嘅工作,順住呢個歷史規律去走,最終我地一定會為香港帶嚟真正嘅民主自由

#五大訴求缺一不可
#永不割蓆,永不分化,保持改進
#Follow 大波臭閪 = 曱甴
#Follow 立場姐姐 & 攬炒巴 = 君子
美國旗手幫你推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞