[良心餐廳] 生意跌9成!吳啟明搞「共享餐廳」救亡

135 回覆
422 Like 11 Dislike
幫下手得閒去食下
佢係我地呢邊既 我好多謝佢咁撐我地
但重點係佢啲野的確唔太掂
pish
推 良心店要支持
好難有心情
我阿媽七月尾生日,我同佢都冇咩心情食生日飯,晚晚都睇直播,日日都好擔心
呢d人咪識諗,求變唔好過怨天怨地
搵日去支持下
吳啟明話因為要求高,經營上面對不少困難,試過換了6位廚師,連餐廳的飯都由他鑽研出溝三種米(中國、泰國和台灣)而成。不過私下他對員工其實很包容,員工間中遲到或早退他都不會責怪:「佢哋想請假休息都會隻眼開隻眼閉,以免傷和氣,希望減少流失率。」對於今次罷市,因病沒有去上街的吳啟明話會堅決反修訂,全日休息,講到明損失幾多錢不重要,照出人工給員工:「香港法治會嚴重受到影響。」https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2372926/%E3%80%90%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B%E3%80%91%E3%80%8A%E5%A4%A7%E6%99%82%E4%BB%A3%E3%80%8B%E4%B8%81%E8%9F%B9%E4%B9%8B%E5%AD%90%E5%90%B3%E5%95%9F%E6%98%8E%E5%AE%A3%E5%B8%83%E7%BD%B7%E5%B8%82%20%20%E6%B6%88%E5%A4%B126%E5%B9%B4%E6%9B%BE%E6%AC%A0%E5%82%B5%E8%B2%A1%E5%9B%B0%E7%97%9B%E4%B8%8D%E6%AC%B2%E7%94%9F
不過私下他對員工其實很包容,員工間中遲到或早退他都不會責怪:「佢哋想請假休息都會隻眼開隻眼閉,以免傷和氣,希望減少流失率。

即係food court
共你老母 享你老母 支那詞語
記得佢有套戲比人剪jerjer,得返兩寸
Bookmark 低遲d去幫襯
早晨咁多位,我哋係Around Wellington
我哋同吳啟明先生都係支持香港人嘅餐廳,但係大家之間並沒有任何從屬關係。可能會令吳先生嘅fans失望,吳先生非我哋老闆之一。
我哋唔希望我哋過往或者將來做嘅決定會影響到吳先生,亦唔想叨吳先生嘅光,所以希望作出少少澄清。
希望大家繼續支持同路人,支持慢煮兩餐,如果可以嘅話順便支持埋Around Wellington
兩間都支持
依間野關吳啟明事咩= = 見到佢地IG有個Post話有7個老闆但係冇一個姓吳.....

不過我都去過食過,店主都真係好支持抗爭 個門口貼滿曬好靚 雖然前幾日行過好似見到有D文宣比人撕左
我想講,手拖手當晚,7點鐘開始
全港街道、商場、地鐵車廂漸漸清空
近乎死城
如果你地咁都唔相信自己嘅力量
唔去行動罷買
Or 發起感謝祭
咁仲抗爭啲乜𠹌嘢啊!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞