作左首軍歌幫大家回血《願榮光歸香港》 招virtual合唱

2682 回覆
1564 Like 19 Dislike
大感謝應該會用
加油!
首先多謝Dgx69210巴打作左首歌比我地
p牌少少建議,不喜勿插

A1
何以 這土地 在流
何以 令眾人 亦憤恨
昂首 民主/晨曦(光) 拒默沉未降臨 吶喊聲 響透 暴政中 爭鬥
盼自由 歸於 這裡 為(建)自由 光輝 香港

A2
何以 誰說這恐懼 抹不走
何以 無悔為信念 從沒退後
何解 血在流 前方 各路(每代)人 邁進(吶喊)聲 響透
自由 光輝 香港

A1: 沒有暴徒,只有暴政[red],爭鬥係專登押A2響透

A2: 覺得前version太多何以,專登改詞增加歌者自我肯定,刪血在流,響透那自由光輝香港好似順耳d

我自己又覺得兩次光輝香港唔太累贅
loop左好多次,旋律好好聽
好多人話唔好唔咁多反問句
個人好鐘意反問句
其實美國果首都好多

而且我覺得反問句反而比直述更重感情
因為其實明知答案

另外 爭鬥唔鐘意 好核突

後面果PART
一入"號角聲"就好難唱
練多幾次is ok
尋日先見到招樂手嘅Google form,已經即刻填左form.想問係咪已經錄曬管樂部嘅部分
下載唔到

寫咗 four parts harmony,遷就classical 要求改咗啲chord
冇仔細check,可能有parallelism 請指出
Hi,我是時代雜誌 TIME magazine 的記者,想多了解這首歌的制作過程同埋意義。可不可以給我你的聯絡?我的電郵是 hillary.leung@time.com. 謝謝!🙏
其實已經夠好聽
唔洗再改
小弟有個建議... 我覺得呢家首歌有少少收得太急
我建議慢一倍咁重覆最後一句,即係咁...

F G Ab Bb C
我願榮光歸香港~~我願榮~光~歸~香~港~~~~~~
如果有興趣了解小弟建議可以再另外聯絡...
愈聽愈有國歌feel
幫推

推呀,真係聽親都想喊
Pish
時代雜誌記者對香港新國歌有興趣呀
https://lih.kg/1556035
時代雜誌記者對香港新國歌有興趣呀
https://lih.kg/1556035
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞