作左首軍歌幫大家回血《願榮光歸香港》 招virtual合唱

2682 回覆
1564 Like 19 Dislike
聽到喊,好感動,呢d先係香港既歌!

有少少提議想俾原創者:
尾二果句「祈求民主與自由 萬世都不朽」,如果係越黎越高音好似會更加激昂,例如「祈求民主與自由 萬世都耀這邦...」

加埋個停頓,順便同最後果句 香港 押韻,小小意見,唔好介意
push
kkbox幾時有
感謝樓主
想問吓可唔可以/有冇辦法將首歌俾kkbox/Apple music依啲平台download?
好想down落嚟無data嗰陣都聽到!
多謝巴打,小弟讀音樂,有少少reharmonisation 嘅提議

昂首 拒默沉 吶喊聲 響透
好喔 請講
請用不推文 費事洗走其他行動post 你覆我就會見到
多謝巴打,小弟讀音樂,有少少reharmonisation 嘅提議

F G C Am
IV V I vi

可以試下

F G Em E/G# Am
IV V iii V7/vi vi
98 98 98 98 98
99人鏈 99人鏈 99人鏈
F G C
IV V I
盼自由 歸於 這裡

可以試下

Dm/F G7 C
ii6 V7 I
盼自由 歸於 這裡

有個G7嘅F音可以增強E個suspension效果
Em聽聽下好過C G#好似可以唔洗
G7呢個我地後面版有加

都係F去g好聽d
嗰個係 E major chord 嚟 (G#底音),感覺壯烈啲
不過arrangement呢啲都係好主觀嘅
傳統classical harmony F 去 G 係唔允許,因爲有parallel fifths
流行音樂冇呢個限制
睇你想唔想傳統啲,因爲見你編曲係marching band
我明 你想入左Em先再後面果弱拍加g#
都幾好聽
感謝樓主
等陣美領遊行都可以播
另外

F G C
IV V I
同行兒女 為正義 時代革命

可以試下

F G C C7
IV V I V7/IV
同行兒女 為正義 時代革命
啱啱見到份chord譜

G
勇氣 智慧 也永不
G

technically 第一個G 係Gsus, 或者可以用 C/G
咁就變成 I64 - V(7) - I 嘅cadence

Gsus (or C/G)
勇氣 智慧 也永不
G7
G - - - C - - -
在 晚星 墜落 徬徨 午夜
G - - - C G/B Am E7
迷霧裡 最遠處 吹 來 號 角 聲

可以試下

G - - - C - - -
在 晚星 墜落 徬徨 午夜
G7/D - - - C G/B Am Em
迷霧裡 最遠處 吹 來 號 角 聲

因爲‘迷霧裏最遠處’本身係F,所以個G chord一定係7 chord
用D做bass 就可以同melody做3度harmony,而且變成一個弱啲嘅imperfect cadence,同‘在晚星’嘅perfect cadence 形成對比。

號角聲個E7 作爲好急促passing chord,G#會有啲突扤,
用Em 或者 Em7會好啲
E7 Em我聽左好多次

都係E7好聽少少 (???) 等多d review

G7/D好似幾好

summarise 咗我嘅suggestions,夠鐘出去,美領見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞