8mb村屋撚 求推介router

43 回覆
0 Like 2 Dislike
小弟係新手 求推介
屋企仲係得8mb 近排router 壞壞地想換
三層 想要穿牆勁啲 個router係3樓 樓下都要用

同埋想問下sim卡上網如何 係咪有啲router可以插sim發出嚟 有冇同路人推介下
8mb
sorry新手唔識
唔係派膠比你
8mb真係唔好用 用手機sim上好過
隻隻4g router 差唔多 唔好用大陸野就ok
4g router 又好似冇mesh network
買隻4g router好過

而家4g router再是但兩隻extender

拮lan線60~80mb
wifi就6~10mb

個速度都係得咁上下就冇上mesh
都想試下sim 就係想問下有冇8mb巴打用緊sim
正正常上到網 打到機就得 都係求穩定就得
btw thx
4g router冇死
到時唔想用8mb轉4g唔需要再買個隻
用緊4g router ,同8mb完全係2個世界
正正常常都有40Mbps左右,係個ping比較高,不過都可以流暢打機
朋友8mb轉左4G佢話返唔到轉頭
我都有fd叫我試下 我自己就插lan線
但係有其他屋人就收wifi
想問下如果有2部電腦一齊收夠唔夠用
4G sim card
用 smartone
唔好用csl
垃圾
係有router 插卡
唔該曬大家 想問村屋撚用緊邊隻4g router
同埋用緊邊個台 一個月大概幾銀
我元朗唐樓CSL 收1Mbps....
仲話全速....
Smartone 上到20Mbps
睇地區

Router 就搵d 插卡果d
可以插Lan 線同埋放Wifi
一般$400左右有最平
買隻勁啲4g router
wifi呢啲基本需要唔慳得

我貪方便買左netgear隻4g router,
話connect到15 device但係佢本身個wifi好雞,
村屋主力牆勉強穿到

而家舊4g router擺我房(3樓) lan線>switch>電腦/ps4/nas
同一層擺隻wifi extender
2樓擺多隻wifi extender connect 3樓個隻extend
因為2樓收隻4g router太差,搞到要駁上駁

而家2樓家姐用,都叫煲到劇

me自私所以冇再搞
唔係嘅話mesh換左對普通wifi extender應該會好好多
我用CSL 好似成3舊幾水
而家用3卡無上限好似6舊水左右
一張手提一張notebook 一張放Wifi 比屋企人
呀 呢個價係smartone 先啱
CSL 垃圾黎 唔好用
轉過SMT 返唔到轉頭
Netgear m1?
yup
屌你個時兩三千銀買
但佢本身個wifi好雞,都穿唔到牆

牙石隻4g router三天線應該穩陣好多
但佢收得好唔好先
真心想買隻擺房
唐樓撚宜家好撚想上smt台無限

手機4g

connect router個5g

但係電腦/ps4插線會快啲~60mb
夜喇懶得開

手機同router都係smt, family plan無限data
屋企三個人smt, family plan出四張卡,除返開唔使兩百一張卡就無限data
最近自己傻仔轉左168 3台 慢到龜咁
早知真係同fd夾smt family plan仲好
比較下你個區csl定smt快囉

我就純綷屋企用開smt咪直接family plan

不過都係之前話加到398/8mb先換4g router
用緊csl 用量王 仲有一年約
最近知道終於有光纖,諗緊續唔續
因為真是幾穩定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞